Primarul municipiului Satu Mare, apel către Guvern: ”Respectați-ne!”

Primarul municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi, a participat luni la ședința Comitetului director al Asociației municipiilor din România, prilej cu care toți primarii marilor orașe din România, indiferent de culoarea politică, au cerut Guvernului respectarea autonomiei locale și a drepturile comunităților locale.
Municipiul Satu Mare a pierdut anul trecut 30 de milioane lei în urma deciziei Guvernului de a repartiza un procent de 43% în loc de 65 % din impozitul pe venit ce revine municipiilor din România în urma adoptării bugetului național. La fel ca în anul precedent, bugetul municipiului pe 2019 ar putea fi din nou diminuat.
Primarii de municipii din România au solicitat Guvernului:
– Alocarea impozitului pe venit în proporție de 100% către administrația publică locală și în cadrul acestei alocări repartizarea unui procent de minim 60% direct către municipii, orașe și comune.
– Compensarea prin Legea bugetului de stat pe 2019 a pierderilor pe care municipiile le înregistrează în primele luni ale anului, până la cuantumul de 60% din impozitul pe venit
– Posibilitatea ca administrațiile publice locale să aibă acces la informațiile privind colectarea impozitului pe venit
– Diminuarea/eliminarea unor surse de venit și compensarea acestora din TVA sau din alte surse.

Articolul precedentAutospeciale de pompieri pentru patru comune din județul Satu Mare
Articolul următorTrenuri anulate din cauza zăpezii