Pesta porcină. Bani pentru despăgubirea sătmărenilor rămași fără porci

La Satu Mare au sosit banii pentru despăgubirea proprietarilor în ale căror gospodării Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului.

Prefectul Darius Filip a declarat pentru realitateadesatumare.net că primii bani pentru despăgubirea proprietarilor au ajuns. Mai exact, pentru cele 13 dosare, reprezentând tot atâtea gospodării, în valoarea de 53.690 de lei. Până în prezent s-au plătit 24.070 lei, urmând ca mâine să vină banii și pentru celelalte despăgubiri.

Până în prezent au fost sacrificați 60 de porci.

Reamintim că în data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare.

În 1 august 2017, Primăria municipiului Satu Mare a fost informată despre contaminarea unei zone din cartierul Balta Blondă cu boala Pesta Porcină Africană.

În 3 august 2017, Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Răducu Brănescu, s-au întâlnit cu primarii, viceprimarii sau secretarii unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Satu Mare.  Conducerea DSVSA a cuprins peste 20 de UAT-uri în zona de supraveghere unde se ridică gradul de alertă la nivel maxim.

În 17 octombrie 2017, Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul şedinţei s-a votat Decizia Nr.4 din 17.10.2017 prin care Unitatea Locală de Decizie a hotărât: ridicarea restricțiilor începând cu 16.10.2017 în zona de protecție și supraveghere din jurul focarelor de pestă porcină africană din Satu Mare zona Balta Blondă, ca urmare a aplicării măsurilor stabilite de legislația sanitar veterinară cu privire la pesta porcină africană și a rezultatelor obținute.

În 23 noiembrie 2017, Directorul Direcției Sanitar Veterinare a anunțat, în cadrul Colegiului Prefectural, că marți, 21 noiembrie, s-a stins focarul de pesta porcină africană din zona Balta Blondă.

În data de 11 ianuarie 2018, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie din comuna Micula, județul Satu Mare.

În 14 martie 2018, un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat în județul Satu Mare. Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat planul de măsuri pentru controlul bolii în focarul din localitatea Bercu Nou.

Astfel, conform Planului de măsuri, începând cu 14.03.2018 se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Roşu, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou, Micula Nouă, Micula (parţial) , Bercu şi fondurile de vînătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

De asemenea se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri.

În 29 iunie 2018, patru noi cazuri de Pestă Porcină Africană au fost confirmate în județul Satu Mare.

În 26 iulie 2018, cinci focare de pestă porcină au fost descoperite în județul Satu Mare, potrivit celor declarate de directorul DSV Satu Mare, Nicolae Dumuța, azi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Dintre acestea, patru au fost semnalate în Micula și unul în Sudurău. Potrivit directorului DSVSA, Nicolare Dumuța, sunt foarte multe probe. La mistreț, cazurile au ajuns la nouă.

În 13 august 2018 au fost stinse primele focare de pestă porcină africană, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, județul Satu Mare, informează DSVSA Satu Mare.

În 24 august 2018, un alt focar de pestă porcină africană (PPA), diagnosticat la începutul lunii iulie într-o gospodărie din localitatea Sărăuad, judeţul Satu Mare, a fost stins vineri, 24 august, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 

Articolul precedentInconștiență la volan. Cum au fost prinși doi șoferi din Tășnad și Negrești Oaș
Articolul următorAzi începe festivalul La Dâmburi 2018