Este a 20-a zi de grevă generală la Electrolux, iar cei 420 de muncitori sunt hotărâți să protesteze până când conducerea fabricii le va oferi revendicările solicitate: doi lei în plus la ora de muncă, ceea ce ar însemna o creștere a salariului net cu 300 de lei.

Liderii de sindicat Vasile Dârle, Sorin Faur şi Radu Marica le-au transmis muncitorilor concluziile după vizita de ieri a ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, la Satu Mare și concluziile întâlnirii de ieri dintre liderii de sindicat și conducerea Electrolux.
Pe scurt, liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur, susține că nu s-a schimbat nimic.

”Din ce am înțeles eu, domnul ministru a purtat trei ore de discuții cu conducerea Electrolux ca să-i convingă să se întâlnească cu noi. Oricum, conducerea din România a Electrolux a considerat că noi l-am chemat pe domnul ministru, ca să mai punem presiune pe ei. La așa-zisele negocieri au participat directorul de fabrică și cel de resurse umane care nu au avut altă ofertă și ne-au cerut nouă soluții de a ieși din grevă”, a spus Faur.

Cei 420 de muncitori greviști au primit vestea cu huiduieli, solicitând demisia conducerii Electrolux.

”Nu s-a schimbat nimic. Politica de înfometare a salariaților aflați în grevă continuă. Dar credem că și stocurile de aragaze aflate în diversele magazii din Europa s-au cam terminat. Abia acum începe cu adevărat să aibă și compania probleme cu contractele și cu furnizorii.
Totul depinde de posibilitatea voastră de a rezista”, a mai spus Faur.

Muncitorii și-au arătat disponibilitatea de a rămâne în grevă indiferent cât timp va mai dura.

Reamintim că ieri, ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, s-a aflat la Satu Mare pentru a încerca rezolvarea conflictului de muncă de la Electrolux. După ce timp de o oră și jumătate a purtat discuții cu liderii de sindicat și conducerea ITM Satu Mare în cabinetul prefectului Darius Filip, ministrul s-a deplasat la sediul fabricii Electrolux.

Însă, imediat ce a sosit la Satu Mare, ministrul a anunțat că dorește să se vadă și cu muncitorii, o parte dintre ei, pentru a afla problemele cu care aceștia se confruntă. Mai mult, a stabilit și o oră la care se va întâlni cu greviștii: 12,30. Muncitorii, anunțați de liderii de sindicat, s-au mobilizat și s-au prezentat în număr mare, peste 300. Dar, surpriză: ministrul nu s-a dat ieșit din fabrică până la ora 15,00. La insistențele ziariștilor, ministrul a oferit o declarație de presă în holul fabricii, alături de directorul Electrolux, Dietmar Bloemer. Ministrul s-a lăudat că a reușit, într-un final, să aducă liderii de sindicat și conducerea fabricii la masa negocierilor. Cât despre muncitorii care îl așteptau afară, ministrul a întors-o.

”Este alegerea lor, dacă vor să stea când eu ies, dar, mai mult decât vă spun dumneavoastră nu pot să le spun. Important este să înțeleagă că i-am pus la masă. Nu eu i-am chemat. Am spus că mi-aș dori să mă întâlnesc cu câteva persoane, să discutăm și cu ele”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, sindicaliștii și muncitorii sunt nemulțumiți și de răspunsul dat de către conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare la sesizările depuse cu privire la neacordarea tichetelor de masă pentru luna anterioară, anunțând că vor organiza un miting de protest la ITM. Liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur, susține că răspunsul dat de către ITM la sesizările depuse de muncitori ”este o bătaie de joc la adresa greviștilor de la Electrolux”, astfel că sunt nevoiți să organizeze un nou miting la ITM Satu Mare.

De asemenea, deoarece tot mai mulți dintre protestatari au ajuns într-o situație financiară tot mai dificilă, tot mai mulți dintre muncitori donează sânge, în aceste zile, pentru a beneficia de cele șapte tichete de masă şi o zi liberă, conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, în fondul de solidaritate, deschis săptămâna trecută de Sindicatul Cartel Alfa, la Banca Transilvania (RO37BTRLRONCRT0P57457301) au început să se strângă bani de la sindicatele din țară.

Articolul precedentConducte de gaz avariate, în urma unui accident rutier
Articolul următorComunitatea din Vetiș sare în ajutorul familiei din Oar rămasă fără casă