UPDATE 15,30 Cu toate că ministrul Muncii a invitat muncitorii greviști să vină din nou în fața fabricii Electrolux, pentru a sta de vorbă cu ei, stabilind în acest sens și o oră, 12,30, abia după ora 15,00, ministrul Muncii s-a prezentat în fața muncitorilor pentru a sta de vorbă cu aceștia.

Chiar în aceste momente, liderii de sindicat se află la masa negocierilor cu conducerea Electrolux.
Ministrul Muncii a declarat că el s-a aflat azi aici pentru a afla care este situația și pentru a-i pune la masa negocierilor pe liderii de sindicat și conducerea fabricii.

Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a venit la Satu Mare pentru a încerca rezolvarea conflictului de muncă de la Electrolux.

UPDATE ora 11:30: Și ministrul Muncii a ieșit de la întâlnirea cu prefectul și conducerea ITM Satu Mare, urmând să se deplaseze la sediul Electrolux unde va sta de vorbă cu conducerea fabricii. Ministrul a fost zgârcit în declarații. Întrebat de jurnaliști ce a înțeles din discuțiile purtate în cadrul întâlnirii, mai precis ce anume își doresc cei 420 de greviști, ministrul a spus scurt: „Își doresc ceea ce își dorește orice român: respect!”. 

Ministrul a mai spus că va rămâne la Satu Mare atâta timp cât e necesar, însă, întrebat dacă va fi prezent mâine dimineață în mijlocul greviştilor, acesta a spus că trebuie să plece deoarece mâine e şedință de Guvern.

UPDATE ora 11:20: Liderii de sindicat Vasile Dârle, Sorin Faur şi Radu Marica au ieșit de la întâlnirea cu ministrul Muncii. Nu au primit niciun răspuns legat de sesizările depuse de muncitori la ITM. Ministrul urmează să se deplaseze la sediul fabricii Electrolux.

Înainte cu câteva minute de întâlnirea programată cu reprezentanții sindicatului Electrolux, acesta a dat un scurt interviu. Ministrul Muncii a spus că dorește să medieze conflictul de muncă de la Electrolux. Azi, acesta va avea întrevederi și cu liderii, dar vrea să discute și cu muncitorii aflați în grevă.

“Am venit să văd ce se întâmplă aici. Să discut cu toate părțile interesate. Să văd și poziția angajaților, angajatorilor și a instituțiilor statului din județ,” a spus Marius Budăi. În cursul acestei zile va urma și o întâlnire cu liderii de sindicat, iar ministrul a spus că dorește să se vadă inclusiv cu greviștii.

În acestă dimineață, începând cu ora 10,00, ministrul Muncii se întâlnește cu reprezentanții sindicatului Electrolux, în biroul prefectului județului Satu Mare, Darius Filip.
Este a 19-a zi de grevă generală, iar muncitorii sunt hotărâți să protesteze până când conducerea fabricii le va oferi revendicările solicitate: doi lei în plus la ora de muncă, ceea ce ar însemna o creștere a salariului net cu 300 de lei.

Deoarece tot mai mulți dintre protestatari au ajuns într-o situație financiară tot mai dificilă, tot mai mulți dintre muncitori donează sânge, în aceste zile, pentru a beneficia de cele șapte tichete de masă şi o zi liberă, conform legislaţiei în vigoare.

Pe de altă parte, sindicaliștii și muncitorii sunt nemulțumiți și de răspunsul dat de către conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare la sesizările depuse cu privire la neacordarea tichetelor de masă pentru luna anterioară, anunțând că vor organiza un miting de protest la ITM. Liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur, susține că răspunsul dat de către ITM la sesizările depuse de muncitori ”este o bătaie de joc la adresa greviștilor de la Electrolux”, astfel că sunt nevoiți să organizeze un nou miting la ITM Satu Mare.

De asemenea, deoarece tot mai mulți dintre protestatari au ajuns într-o situație financiară tot mai dificilă, tot mai mulți dintre muncitori donează sânge, în aceste zile, pentru a beneficia de cele șapte tichete de masă şi o zi liberă, conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, în fondul de solidaritate, deschis săptămâna trecută de Sindicatul Cartel Alfa, la Banca Transilvania (RO37BTRLRONCRT0P57457301), s-au strâns peste 20.000 de lei de la sindicatele din țară. La începutul săptămânii, alți 1.000 de lei au fost depuși în fondul de solidaritate din partea președintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Articolul precedentMircea Govor revine la conducerea PSD Satu Mare
Articolul următorVictor Ponta vine azi la Satu Mare