La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare au fost efectuate cu succes peste 900 de intervenții cu ajutorul angiografului de medicii cardiologi specialiști Bogdan Duțu și Alexandru Paziuc.

Echipamentul a fost cu atât mai necesar, cu cât Satu Mare se află de ani de zile în topul județelor cu o incidență mare a bolilor cardiovasculare. Echipa de specialiști a ajuns să lucreze șase zile din șapte, iar sătmărenii nu mai sunt nevoiți să plece în alte orașe pentru tratament.

”Sătmărenii nu mai sunt nevoiți să aleagă pentru proceduri moderne, centre de tradiție în domeniul Cardiologiei Intervenționale din Cluj Napoca, Tg. Mureș, Oradea, Timișoara etc, ci se pot trata «acasă». S-au făcut eforturi considerabile pentru aducerea, amplasarea și echiparea unui angiograf care să funcționeze în condiții cu totul speciale, pentru efectuarea procedurilor de Cardiologie Intervențională, care s-au reluat în 2018 după o pauză de aproximativ doi ani, desfășurându-se fără întreruperi până în acest moment, prin asigurarea continuității resursei umane și a materialelor consumabile” – susține conducerea Consiliului Județean.

Până în acest moment s-au efectuat în sala de cateterism, intervenții angiografice, atât pentru urgențe majore cum ar fi infarctul miocardic acut, cât și pentru cazuri programate. Patologia acoperită este una diversă și cuprinde în primul rând pacienții cu cardiopatie ischemică (angină, sindroame coronariene acute), dar și pacienți cu valvulopatii, cu arteriopatii cronice, cât și critice de membre inferioare, pacienți cu hipertensiune renovasculară etc.

Bolile cardiovasculare ocupă primul loc ca mortalitate în România, urmate de cancer. Satu Mare ocupă un loc fruntaș în ce privește incidența și prevalența bolilor cardiovasculare.

Articolul precedentTrei bărbați, încătușați și duși în arest
Articolul următorVEŞTI BUNE! A fost publicat proiectul de lege privind majorarea salariului minim