Bisericile Ortodoxe din comuna Homoroade și satul Tătărăști împreună cu Primăria Homoroade și Şcoala Gimnazială din Necopoi organizează cea de-a doua „tabără creștină” pentru 100 de copii din zonă, în satul Necopoi, în perioada 8-11 august.

Cosmin Mureșan, preotul satului, își dorește să-i învețe pe copii ”să îmbine duhovnicescul cu lumescul”.

Pe lângă rugăciunile de dimineață și seară, copiii vor învăța ”că se pot și juca creștinește, pot să facă legături între jocuri și viața morală și spirituală”.

Scopul taberei este apropierea de biserică.
”Prin organizarea acestei tabere creștine se dorește atragerea copiilor spre Biserică și să le arătăm că mersul la Biserică pe tot parcursul anului nu trebuie să fie ceva mânat de la spate cu biciul și obligat de părinți, ci trebuie să aibă dragoste să vină la Biserică și să arătăm că noi, aici, nu suntem ”popa care taie limba”. Popa nu taie limba, popa îi învață și îi îndeamnă pe drumul cel bun. Asta încercăm noi să urmărim prin organizarea acestei tabere. Anul acesta, Patriarhia Română a declarat anul 2019 anul omagial al satului românesc. Noi suntem la sat, aici. Încercăm să reînviem tradițiile și de aceea am și hotărât să își procure toți copiii ie și rochițe tip ie, pentru fetițe, am cumpărat pentru toți, la fel, iar dimineața, la rugăciune, și seara, la paraclis, îi îmbrăcăm în ie și mergem la biserică”, a mai spus preotul satului Necopoi, Cosmin Mureșan.
Deoarece ne aflăm în anul omagial al satului românesc, organizatorii taberei vor încerca și reînvierea tradițiilor.

”Aflându-ne și în Postul Adormirii Maicii Domnului, copiii, îmbrăcați în ie, vor cânta mâine pe ulițele satului și vor intra din casă în casă unde vor cânta câte o strofă dintr-o cântare închinată Maicii Domnului. Vom încearca ”reiterarea pelerinajului la mănăstire cu norodul românesc”, așa cum o făceau bătrânii”, a mai spus preotul.

Grupele de copii vor purta în mână un steag cu icoana Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, încreştinătorul României, steag confecționat anul trecut, în cadrul primei ediții a taberei, și care reprezintă simbolul acestei tabere.

Tabăra începe în fiecare dimineață cu o rugăciune, în biserică, și seara, cu paraclisul Maicii Domnului.

Pe lângă „cuvinte de învățătură creştină”, copiii vor avea parte și de joacă, ateliere de pictură cu maicile de la Chilia și voluntarii de la ASCOR Baia Mare, jocuri cu apa, activități sportive: fotbal, volei.

Sâmbătă seara, copiii vor avea parte de un foc de tabără, iar duminică, organizatorii au pregătit o serie de surprize.

Duminică, în ultima zi de tabără, la biserica din sat va avea loc sfânta liturghie, unde copiii, îmbrăcați în ie, alături de părinți și bunici, fii ai satului, vor asista la o slujbă pe care o vor ține toți cei șase preoți care au fost alături de copii de-a lungul taberei: Cosmin Mureșan – preotul satului Necopoi, Emil Săveanu – preot Chilia, Nicolae Văsuț – preot Homorodul de Mijloc, Ionel Mureșan – preot Solduba, Gheorghe Mititel – preot Homorodu de Sus și Florin Libotean – preot Tătărăști.

La finalul slujbei, copiii vor fi premiați cu diplome de participare, iar la ieșirea din biserică, copiii vor lansa 100 de baloane tricolore (roșu, galben și albastru). La final, în curtea bisericii, copiii și fiii satului se vor așeza împreună la o masă plină cu bucate tradiționale preparate cu dragoste de localnici.

Primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, își dorește ca pe viitor, tabăra să se organizeze în această perioadă a anului deoarece ”este Postul Adormirii Maicii Domnului, o perioadă aparte pentru că seara, în biserică, la slujbă, copiii participă la paraclis alături de bătrânii satului, așa cum este obiceiul de postul Sfintei Mării”.

Articolul precedentCampanie umanitară | Un băiețel de 10 ani, diagnosticat cu o boală cruntă, are nevoie de ajutorul nostru
Articolul următorTerapii în sesiuni intensive de vară pentru copiii cu nevoi educaționale speciale