În perioada 22 iulie-2 august, specialiștii Centrului Fericitul Scheffler János au organizat la Casa Comunitară Helga Winter din Ardud Vii, două sesiuni intensive speciale de terapie pentru copii cu nevoi educaționale speciale.

Sesiunile intensive de terapie organizate în fiecare vară sunt una dintre cele mai speciale momente atât pentru copii, cât și pentru specialiștii Centrului deoarece, în această perioadă posibilitatea de a petrece împreună cinci zile care oferă, înainte de toate, oportunitate pentru a se cunoaște mult mai bine, dar și pentru a depista acele probleme cu care se confruntă, zi de zi, acești copii și familiile lor. Știm bine, că eficiența terapiilor se confirmă în situațiile vieții cotidiene – mai exact, trebuie să verificăm dacă copilul știe să folosească și să pună în practică toate cele însușite pe parcursul ședințelor de terapie și în alte situații.

Aceste sesiuni intensive crează o oportunitate specială, pentru a fi lângă aceste familii pe parcursul zilelor petrecute împreună și de a monitoriza direct aceste procese de transfer a informațiilor de la situațiile de terapie, în situațiile de zi cu zi.

În acest an au putut participa la aceste sesiuni intensive de terapie două grupuri țintă: cei mici (2-6 ani) împreună cu părinții lor la Săptămâna Intensivă de Terapie Părinte-Copil, respectiv cei mari (6-18 ani) fără părinți la Săptămâna Intensivă de Terapie de Autonomie Personală.

În cadrul Săptămânii Intensive de Terapie Părinte-Copil au fost găzduite zece familii și șase specialiști. Programul a inclus activități de terapii individuale și în grup pentru copii, iar părinții au participat la traininguri de grup și discuții personalizate. De-a lungul săptămânii părinții au fost consiliați de un psiholog calificat, deoarece un copil nu poate fi privit ca entitate izolată căci este parte a sistemului familial, la fel și părinții care îi cresc și care, în această situație specială în care se află, tind să acorde timp extrem de puțin pentru ei înșiși și echilibrul lor spiritual.

„Este o certitudine și lucru demonstrat științific că dacă părintele nu se simte bine, nici copilul nu este bine. Cu toate că acest lucru nu indică o relație de cauzalitate, fără nicio îndoială, interdependența este certă, deoarece părinții și copii sunt în continuă interacțiune. În cele mai multe cazuri, însă, familiile care cresc un copil cu nevoi educaționale speciale își cheltuie toți banii, timpul și energia pe asigurarea unui program de terapie cât mai complexă copilului, astfel nu le mai rămâne posibilitatea de a se ocupa de întreținerea propriilor sentimente și nici de relaxare. De aceea, pe parcursul acestei săptămâni, în timp ce copiii lucrau cu terapeuți calificați, părinții au avut timp pentru ei înșiși, activitățile lor fiind coordonate de psihologul orădean Makai Dimény Judit – psihoterapeut de cuplu și familie.” – a relatat Fazekas Brigitta, coordonator de specialitate Centrului Fericitul Boldog Scheffler János care a mai subliniat și faptul că instituția pune, în continuare, mare accent pe munca cu părinții. Se dorește înființarea unui grup de ajutor reciproc în cadrul căruia părinții se pot aduna și dezbate problemele cu care se confruntă.

În cursul săptămânii, familiile au putut participa la o seară specială de povești realizată de Bálint Katalin, psiholog, Dr. Tallian Cristian, medic psihiatru pentru copii și Cserey Csaba, artist percuționist, cărora le mulțumim, și pe această cale, contribuția.

La Săptămâna Intensivă de Terapie de Autonomie Personală au participat cincisprezece tineri cu nevoi educaționale speciale cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani și patru specialiști a căror muncă a fost ajutată de voluntari și invitați pentru ca, în acest an, această sesiune să nu fie doar una strictă de terapie, ci și o oportunitate de delectare pentru participanți.

”Programul evenimentului din acest an a fost conceput puțin diferit față de cele precedente. Ca de fiecare dată, scopul principal a fost, ca pe durata săptămânii, să-i instruim pe copii în așa fel încât să fie abți pentru o viață cât mai independentă, să încurajăm acțiunile de socializare și să contribuie la treburile gospodărești. I-am implicat în gătit, curățenie, a trebuit să își organizeze singuri programul zilnic, să facă ordine în propriile lor camere, să se îmbrace singuri și să își efecueze singuri igiena intimă. Ținâd cont de faptul că majoritatea copiilor nu sunt pentru prima dată în această tabără, am considerat importantă introducerea unor noutăți în program, astfel, cu ocazia unor lucrări de atelier, le-am arătat cum își pot petrece util timpul liber.” – a declarat Fazekas Brigitta.

Cu ajutorul voluntarilor și invitaților, copiii au fost introduși de Tóth Réka în arta împâslirii, iar Fedák Lóránd i-a învățat bazele cântării la chitară. Pe lângă acestea au putut participa la ateliere de foto, pictură și artizanat.

Articolul precedentPeste 100 de copii se află în Tabăra Creștină din satul Necopoi
Articolul următorDSVSA a amendat un fast-food din Satu Mare și un magazin alimentar din Carei