Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, susține că programul prin care guvernul susține șomajul tehnic s-a dovedit extrem de eficient și că va continua. Peste 650.000 de angajați au primit deja banii, a afirmat Alexandru, într-o declarație de presă.
”Evaluarea mea arată că România a reușit să gestioneze această măsură, a somajul tehnic într-un mod simpu, eficient și transparent. (…) Peste 600.000 de salariați cu contracte de muncă au beneficiat de ajutorul de șomaj. Alți 50.000 de profesioniști care lucrează prin contracte PFA, drepturi de autor, au beneficat de această măsură de sprijin”, a afirmat ministrul Muncii.
Până la mijlocul lunii aprilie, la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Satu Mare au fost soluționate cereri de şomaj tehnic pentru aproape 8.000 de angajați. Conducerea agenției ne-a transmis că, pentru a veni în sprijinul sătmărenilor aflați în șomaj tehnic, înainte de Paști s-au făcut plăți de peste 4 milioane de lei. Sumele achitate sunt aferente lunii martie.
Conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) estimează că pentru luna aprilie vor fi depuse cereri de șomaj tehnic pentru un milion de angajați. La Satu Mare se preconizează că vor fi peste 20.000 de cereri de șomaj tehnic.
În prima parte a lunii aprilie, la Satu Mare peste 50% din documentația aferentă solicitărilor de somaj tehnic a fost completată greșit sau a avut nevoie de corecturi.
Joi, premierul Ludovic Orban a anunțat că șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate, deoarece România se apropie de finalul stării de urgență.
Situația contractelor individuale de muncă suspendate/încetate la data de 23 aprilie 2020:
– 1.035.585 de contracte individuale de muncă suspendate:
· 332.746 – Industria prelucătoare;
· 188.573 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor;
· 112.714 – Hoteluri și restaurante;
– 250.554 de contracte individuale de muncă încetate:
· 46.966 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor;
· 43.981 – Industria prelucrătoare;
· 34.066 – Construcții;
Cuantumul șomajului tehnic este de 75% din câștigul salarial al persoanei pe luna respectivă – respectiv maxim 75 % din salariul mediu brut. Suma maximă la care poate ajunge șomajul tehnic este de 4.072 de lei pe lună.
Plata șomajului tehnic nu se face din fondurile anagajatorilor, ci direct de către stat.