Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la Jurnalul de Seară că a citit mesajul scris de eleva care, la simulare, a redat, pe şase pagini, nemulţumirile sale legate de sistemul de învăţământ românesc.

„Evident că nu pot să nu-i dau dreptate într-o bună parte din această lucrare”, a conchis ministrul care a adăugat că şi-ar dori să o întâlnească pe adolescentă.
Andreea Alexandra Varga, elevă în clasa a XI-a, a devenit cunoscută după mesajul lăsat la simularea examenului de Bacalaureat.

În loc să rezolve subiectele, adolescenta a scris şase pagini cu nemulţumirile sale legate de sistemul de învăţământ românesc. Adolescenta spune că nu mai vrea modificări ale programei în timpul anului școlar şi că școala trebuie să îi dezvolte mai mult decât competitivitatea.
Profesorul care i-a corectat lucrarea a scris, la finalul acesteia, că aceasta a prezentat un punct de vedere „foarte bine argumentat și concis”. Totuşi, i-a dat nota 1.

„Am citit lucrarea elevei din Satu Mare, evident că nu pot să nu-i dau dreptate într-o bună parte din această lucrare. Nu-i dau dreptate acolo unde cei care se află la această vârstă, supăraţi pe ce îi nemulţumeşte nu înţeleg că această perioadă e singura din viaţa oricăruia dintre noi pe care putem să o dedicăm formării noastre. Acum se pot ocupa numai de ei, de achiziţiile în cunoaştere care îi ajută să devină personalităţi adulte mature.

Şcoala nu e o corvoadă, e un loc unde adolescentul exersează să devină adultul de mâine şi trebuie să fie sprijinit”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul a subliniat că lucrurile nu pot fi schimbate „peste noapte”, şi i-a adresat fetei invitaţia să citească documentul cu propunerile pentru sistemul de învăţământ: „O rog să fie parte din procesul de schimbare. Cu mare drag m-aş întâlni cu ea”.
În ceea ce priveşte notarea cu 1 a lucrării, ministrul a motivat că profesorul avea un barem pe care face notarea şi că lucrarea nu mai respecta baremul: „Nota de la simulare nu e obligatoriu să fie trecută în catalog decât dacă ea sau părinţii ei doresc asta”.

„După cum a scris scrisoarea, e un copil inteligent, dar revolta aceasta e într-un fel fără subiect, pentru că acum nu putem schimba lucrurile în timpul jocului, în timpul anului şcolar nu putem anula nici simulările, nici examenele anunţate la începutul anului şcolar. Propunerile cu care venim acum sunt propuneri pentru viitor pe care le amendăm ca să fie acceptate şi compatibile cu cei care urmează să le aplice”, a conchis ministrul Educaţiei.

Sursa: digi24.ro

Articolul precedentCopiii, cei mai afectați de gripă, la Satu Mare
Articolul următorGreviștii au amenajat un picnic în fața fabricii Electrolux