”La un anumit moment în viață, cu toții ne punem întrebarea „Ce vreau eu să devin?” Pentru a îți ușura decizia, noi, jandarmii te sfătuim să devii colegul nostru” este mesajul conducerii Jandarmeriei Satu Mare.
Pe adresa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare sosesc, în permanenţă, solicitări de angajare din partea celor ce doresc să urmeze o carieră în Jandarmeria Română.
Activitatea de recrutare a personalului din această instituţie este una cu caracter permanent, iar pentru acest fapt, suntem prezenţi la numeroase evenimente care au, ca profil, acest domeniu de activitate, fie că sunt organizate de instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale. Sunt de interes şi activităţile proprii, organizate la sediul unităţii, cum sunt evenimentele de genul „Ziua porţilor deschise” şi întâlnirile cu elevii din învăţământul preuniversitar în cadrul programului „Şcoala altfel! Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Pentru cei ce ne trec pragul şi doresc să cunoască mai bine specificul activităţii şi misiunilor pe care jandarmii la desfăşoară, aceste evenimente sunt de bun augur.
Principala modalitate de a accede în carieră, în Jandarmeria Română, este şcolarizarea în instituţii militare de învăţământ ale M.A.I., ce pregătesc resursa umană. Pentru unele posturi care nu se pot ocupa prin recrutare din sursă internă, se pot organiza concursuri cu recrutare din sursă externă, în vederea încadrării directe.
Un număr important de persoane se adresează instituţiei cu intenţia de a participa la concursurile de admitere însă, nu toţi cei ce depun dosarul de candidat, reuşesc să treacă de toate probele. Cei care au o puternică motivaţie şi îndeplinesc condiţiile de recrutare, se pregătesc temeinic atât din punct de vedere al condiţiei fizice cât şi al cunoştinţelor teoretice.
Concurenţa mare la examenele de admitere, dovedeşte faptul că o carieră în această instituţie este atractivă. Munca într-o echipă de profesionişti, îndelungata şi bogata tradiţie a armei, reprezintă atuuri ce îi determină pe tineri să aleagă Jandarmeria Română. Concurenţa mare este un lucru benefic deoarece numai cei foarte bine pregătiţi, cu aptitudini şi cu o motivaţie puternică şi pozitivă, vor promova. Stabilitatea locului de muncă şi garantarea acestuia, la absolvirea instituţiei de învăţământ, sunt importante pentru candidaţi. De asemenea, nu sunt neglijabile următoarele aaspecte: gratuitatea şcolarizării, pe întreaga perioadă a studiilor, asigurarea cazării, a mesei, a echipamentului militar şi a asistenţei medicale.
Repartizarea pentru serviciu a absolvenţilor instituţilor militare de învăţământ, se realizează ţinând cont de opţiunile fiecăruia şi de media obţinută la absolvire. Cei mai mulţi solicită să se întoarcă în zona în care îşi au domiciliul însă, pot opta şi pentru o altă unitate de jandarmerie, în funcţie de preferinţe. La absolvire, tinerii au deja cunoştinţele teoretice necesare desfăşurării activităţii iar, pentru a-şi dezvolta şi cunoştinţele practice, trec printr-o perioadă de tutelă, timp în care sunt îndrumaţi de oameni cu experienţă.
Printre instituţiile militare de învăţământ, ai căror absolvenţi sunt jandarmi, se numără cele din structura Ministerului Afacerilor Interne, respectiv: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, şi instituţii militare de învăţământ din structura Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc resursă umană pentru unităţi de jandarmi.
Pentru detalii suplimentare vă aşteptăm la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare, de pe strada Ecaterina Teodoroiu, nr. 1, în fiecare zi, de luni până vineri între orele 08,00 – 16,00.

Articolul precedentTrei braconieri prinși de jandarmi pe râul Crasna
Articolul următorModificări de trasee și programul Transurban, de Zilele Orașului