Distribuția merelor în școlile sătmărene a început cu probleme

Operatorul economic care distribuie ”laptele guvernamental” a depus o sesizare împotriva operatorului care livrează mere elevilor din județul Satu Mare.
Sesizarea, depusă conducerii Consiliului Județean Satu Mare, privește calitatea merelor care, înloc să fie ”fructe proaspete”, sunt în stare precară. Mai mult, după ce Consiliul Județean a cerut Inspectoratului Școlar o situație privind livrarea merelor în județ, s-au descoperit o serie de nereguli, inclusiv faptul că distribuția merelor a lipsit cu desăvârșire în 40 din totalul de 234 de unități școlare. Mai rău, în 26 dintre cele 194 de locații unde s-au distribuit mere, acestea erau stricate. Și, cel mai rău, doar într-o singură unitate de învățământ au fost livrate mere ambalate individual, așa cum prevede Caietul de sarcini!
De menționat că aceste nereguli nu au fost sesizate de niciun reprezentant al niciuneia dintre grădinițele și școlile din județ! Și, cel mai probabil, n-ar fi sesizat aceste abateri, dacă nu li se cerea un raport din partea Inspectoratului Școlar.
Astfel, după un post negru de patru luni, elevii din județul Satu Mare au început să primească ”laptele guvernamental” în 14 ianuarie 2019. Mai întâi lapte, iar șapte zile mai târziu, și corn/ biscuiți și mere.
Nu au trecut nici două săptămâni de când se livrează mere în școli, că au și apărut probleme privind calitatea acestora, dar și privind livrarea merelor în grădinițe și școli.
Mai precis, potrivit situației întocmită de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare privind distribuția de mere în unitățile de învățământ din județul Satu Mare, în săptămâna 21-25 ianuarie 2019, din totalul de 234 de unități școlare în care trebuie livrate mere, în 194 locații s-au livrat mere, iar în 40 de locații nu s-au livrat mere. Dintre cele 194 de locații unde au fost livrate mere, într-un singur loc au fost livrate mere ambalate individual, asa cum prevede Caietul de sarcini!
Mai mult, dintre cele 194 de locații, în 26 de locații merele livrate au fost stricate.
Sesizarea împotriva distribuitorului de mere (SC Logistic Media Pop Art SRL, cu sediul în Turda) a fost depusă Consiliului Județean Satu Mare de către distribuitorul de lapte (SC Agro-Pan-Star SRL, cu sediul în Sâncraiu, Covasna). Ambii operatori distribuie produse elevilor din județul Satu Mare. Sesizarea privește calitatea merelor care, înloc să fie ”fructe proaspete”, sunt în stare precară sau, în unele cazuri, distribuția lipsește cu desăvârșire.
Nu se cunoaște momentan răspunsul oficial al operatorului de mere, însă cert e că, potrivit situației întocmite de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare privind distribuția de mere în unitățile de învățământ din județul Satu Mare, în săptămâna 21-25 ianuarie 2019, au fost găsite o serie de nereguli pe care niciun reprezentant al niciuneia dintre grădinițele și școlile din județ nu le-a sesizat!
Conducerea Consiliului Județean Satu Mare monitorizează acum situația și așteaptă un răspuns oficial din partea operatorului SC Logistic Media Pop Art SRL (distribuitorul de mere și cornuri/biscuiți, totodată), referitor la sesizarea venită din partea SC Agro-Pan-Star SRL, privind distribuția de mere deteriorate la una dintre școlile din județ, în săptămâna 21-25 ianuarie 2018.
Operatorul SC Logistic Media Pop Art SRL a fost amendat de Protecția Consumatorilor anii trecuți
În ultimii ani, au existat o serie de probleme privind distribuirea cornului și laptelui în grădinițele și școlile din județul Satu Mare, de la acordarea cu întârziere a acestor produse în grădinițe și școli (întârzieri și de 4 luni), la calitatea precară a acestor alimente și distribuirea neconformă. Mai mult, o parte dintre unitățile școlare nu au primit ”meniul” complet, iar cornurile date copiilor erau înjumătățite și vechi.
În urmă cu doi ani, Protecția Consumatorului a sancționat cu amendă în valoarea de 10.000 lei operatorul economic SC Logistic Media Pop Art SRL, încă din prima zi de distribuție (!) deoarece cornurile furnizate nu respectau cantitatea netă de 80 de grame înscrisă în Caietul de sarcini. Operatorul economic SC Logistic Media Pop Art SRL livrează în prezent atât cornurile, cât și merele în județul Satu Mare.
În cursul acestei săptămâni, împotriva acestui operator – SC Logistic Media Pop Art SRL (cu sediul în Turda) – a fost depusă o sesizare, de data aceasta cu privire la calitatea merelor.
SC Logistic Media Pop ART SRL livrează mere, corn/biscuiți
Distribuția merelor pe cele 4 loturi din județul Satu Mare (Lot I – Zona Satu Mare; Lot II – Zona Carei; Lot III – Zona Oaş şi Lot IV – Zona Tăşnad) este realizată de SC Logistic Media Pop ART SRL, firmă care livrează, de asemenea, corn și biscuiți în județ.
Potrivit CJ, merele sunt distribuite de operatorul SC Logistic Media Pop Art SRL, laptele este distribuit de SC Agro-Pan-Star SRL (din Sâncraiu, Covasna), iar cornul și biscuiții – SC Varga Quattro SRL (Carei) și SC Logistic Media Pop Art SRL (Turda).
La nivelul județului Satu Mare distribuția de lapte și corn se face pentru zilele de luni, marți și miercuri, iar distribuția de mere și biscuiți se face pentru zilele de joi și vineri.
Deoarece în zilele de 24 și 25 ianuarie 2019 școlile au fost închise, merele distribuite nu au fost consumate de preșcolari și școlari.
Desigur, și calitatea cornurilor oferite în prezent copiilor de către operatorul SC Logistic Media Pop Art SRL lasă de dorit. Cornurile sunt tari și vechi, de cele mai multe ori, iar, la fel ca în ceilalți ani, cornul e înlocuit în unele zile cu celebrul pachet cu biscuiți ”guvernamentali” sub forma unui telefon mobil (biscuiții sunt produși de o societate din județul Timiș).

Articolul precedentAutospeciale SMURD noi pentru ISU Satu Mare
Articolul următorExpoziție de desene și grafică cu tema ”Motive și simboluri din creația Eminesciană”, la Castelul din Carei