Un număr de 38 de copii cu deficiențe mintale și sindrom Down vor merge la școală din acest an, în Carei. Aici a fost înființat un centru cu 5 clase pentru școlarii din ciclul primar și gimnazial, cu predare în limbile română și maghiară.

”Doresc să îi mulțumesc domnului primar și consiliului local, căci au fost partenerii noștri în acest proiect pentru partea de interior, continuând cu exteriorul pentru o școală demnă de secolul XXI. De anul trecut, centrul nostru a început să funcționeze în mai multe localități din județ, pentru că peste tot este nevoie de ceea ce fac acești oameni inimoși. Acești profesori nu sunt doar pedagogi, ci oameni foarte pricepuți cu multă răbdare. Eu le mulțumesc public încă odată profesorilor pentru ceea ce fac și încercăm să îi ducem cât mai aproape de copiii cu nevoi speciale, iar școlile să nu fie doar în municipiul Satu Mare, ci și la Carei, Negrești-Oaș, Livada și Tășnad, pentru a ajuta astfel cât mai multe familii.” a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

Centrul a fost amenajat cu bunăvoința și sprijinul autorităților din Carei.

Primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen în discursul său a promis ajutor și pentru reabilitarea exteriorului clădirii, a acoperișului și amenajarea unui spațiu de joacă în curte: ”Noi, autoritățile locale trebuie să fim alături de profesori și de familiile acestor copii cărora nu le este ușor. Probabil că acești copii nu vor învăța ceva științe speciale sau matematici, dar se vor obișnui cu această viață și vor învăța să se descurce.”

Directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Satu Mare, Ramona Costin a vorbit în discursul de deschidere a centrului despre importanța serviciilor educaționale complexe de intervenție educațional-terapeutică și corectiv-recuperatorie pentru copii cu cerințe educaționale speciale valorizându-i pe toți într-un mediu prietenos și stimulativ.

Copiii cu deficiență mintală, tulburare din spectrul autist și sindrom Down pot merge la școală în grupele distincte înființate mai aproape de domiciliul lor în Carei, Negrești-Oaș, Livada și Tășnad. Centrul inaugurat în data de 24 septembrie vine în completarea grupei de 12 copii cu tulburări din spectrul autist școlarizați la Carei și a celor două grupe de grădiniță de 12 copii la secțiile română și maghiară.

În noua clădire va funcționa și Fundația Down.

Articolul precedentRazii de amploare în Iojib
Articolul următorExpoziție cuprinzând lucrările studenților bucureșteni participanți la Tabăra de creație din Ardud