Campania de prevenire în domeniul traficului și consumului de substanțe interzise ,,Dincolo de aparențe!”, implementată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, a ajuns la final.

Campania națională a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise. Principalele direcții de acțiune au vizat atât minorii, cât și adulții care au fost informați cu privire la legislație, consecințe și riscuri asociate, precum și instituțiile cărora le pot solicita sprijin și consiliere.

Demersurile de implementare ale campaniei s-au concretizat în realizarea a 89 de activități, 53 în mediul urban și 36 în mediul rural, având ca beneficiari 2000 de minori și 867 de adulți, mediatizarea acestora realizându-se prin 47 de comunicate, transmise de către structura relații publice, presei locale. Ca parteneri ai polițiștilor din structura prevenire în implementarea direcțiilor de acțiune ale campaniei menționăm polițiștii din structurile siguranță școlară, rutieră, relații publice și reprezentanți ai unor instituții și ONG – uri: Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, dar și DGASPC Satu Mare, DAS Satu Mare, Centrul de Zi ,,Sfânta Tatiana” Satu Mare, Centrul Multifuncțional ,,Alter Ego” Satu Mare.

În centrele de ocrotire minori aflate în subordinea DGASPC, în programele de vară inițiate de către Caiac SMile, Crucea Roșie, în taberele de vară organizate de către anumite parohii din județ, în școlile de vară ale unităților școlare, polițiștii din structura prevenire au fost prezenți în comunitatea sătmăreană, întâlnindu-se cu cei mici, dar și tineri, părinți, bunici dornici să abordeze și să își exprime îngrijorările legate de consumul și traficul de substanțe interzise.

Polițiștii sătmăreni, la info point-urile stabilite în incinta ștrandurilor din județ sau cu ocazia unor evenimente culturale, s-au axat pe discuțiile libere cu cei prezenți, copii, tineri și adulți având ca deziderat informarea cu privire la efectele substanțelor psihoactive și consecințele consumului și traficului asupra funcționării normale a organismului, cu accent pe răspunderea penală în cazul săvârșirii acestor infracțiuni.

Participanților la activitățile informativ – preventive li s-a reamintit  că pentru tinerii  care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri există programe de consiliere psihologică, precum și instituții, ONG – uri la care pot solicita susținere, sprijin, soluții.

Sursa: Realitatea de Satu Mare

Articolul precedentBărbat din Satu Mare prins drogat la volan
Articolul următorScandal în Coaliție pe veniturile românilor – PNL și PSD amenință cu ieșirea de la guvernare