Locuitorii din zona Codrului acuză că din cauza DJ 193A, a Consiliului Județean Satu Mare și Primăriei Satu Mare le sunt îngrădite drepturile constituționale. Disperați, oamenii au cerut ajutorul mai multor instituții, dar și președintelui României, Klaus Iohannis.

DJ 193A este foarte greu practicabil, însă este singurul drum de legătură a mai multor sate din zona Codrului, locuite de circa 8.000 de persoane, iar calitatea vieții este grav afectată de izolarea față de restul comunității.
Așa-zisa ”Autostrada Codrului” a ajuns o rușine pentru județul Satu Mare, iar oamenii și-au propus să tragă un serios semnal de alarmă, după ce zi de zi, de ani de zile, circulă pe un drum dezastruos, după ce Tehnic Asist, firma care executa lucrarea, a intrat în insolvență.
Lucrările de conservare executate la începutul lunii noiembrie au fost ”spălate de apă”, spre disperarea locuitorilor din zonă care trebuiau să circule deja în condiții decente pe acest drum.
Desele proteste ale oamenilor, ultimul în prima parte a lunii noiembrie, nu au înduplecat autoritățile. Mai mult, nici un reprezentant al Consiliului Județean nu s-a prezentat la fața locului pentru a sta de vorbă cu greviștii.
Supărarea cea mai mare a pornit după ce locuitorii, care anunțaseră un protest de amploare în fața Palatului Administrativ din municipiu, pentru data de 14 noiembrie, nu au primit aviz de la Primăria Satu Mare pe motiv că solicitarea depusă în data de 12 noiembrie de locuitorii din zona Codrului s-ar fi rătăcit în Primărie, după cum susțin aceștia.

Acum, locuitorii din zonă vor să afle ”Cine este/sunt ”personajul/personajele (nume-prenume) din CJ Satu Mare care împreună cu ”personajul/personajele din Primăria Satu Mare și-a/și-au bătut joc de mii de oameni prin întârzierea intenționată a comunicării avizului pentru protestul din data de 14 noiembrie, încălcând astfel art. 43 Dreptul la Grevă și art 51. Dreptul la petiționare, prevăzute în Constituția României” se arată în adresa trimisă Consiliului Județean Satu Mare.

În aceeași adresă, locuitorii din zona Codrului solicită conducerii Consiliului Județului răspuns la 24 de întrebări, pe care le redăm integral:

”1. Cine a dat ordinul (nume și prenume) pentru decopertarea a peste 30 de km de asfalt pe ruta Satu Mare – Solduba și în baza cărui act s-a efectuat această decopertare?

2. Cine au fost cei care au îndeplinit funcția de diriginte de șantier (nume și prenume) al acestei lucrări de reabilitare a DJ 193A?
3. Care sunt documentele întocmite de aceștia prin care se dovedește că se respectat caietul de sarcini al contractului de reabilitare DJ 193A?

4. Care este rolul Direcției Tehnice din cadrul CJ Satu Mare și al domnului director Ioan Șereș în această decopertare?

5. Cine a semnat (nume și prenume) Contractul de reabilitare a DJ 193A, precum și eventualele acte adiționale la contract, cu Tehnic Asist?
6. Cine reprezintă CJ Satu Mare (nume și prenume) în procesul cu Tehnic Asist?

7. Care sunt cazurile similare ale acestui jurist pe care acesta le-a rezolvat pozitiv interior
8. Cine a semnat procesele verbale (nume și prenume) de recepție a lucrărilor efectuate de către Tehnic Asist?

9. Cine a dat dispoziție ca fiind ”bun de plată” și a semnat ordinele de plată (nume și prenume) a lucrărilor efectuate de către Tehnic Asist?
10. Care sunt dispozițiile de șantier făcute ulterior începerii lucrărilor (în format tipărit sau electronic)?
11. Care este conținutul Contractului de reabilitare DJ 193A (împreună cu Caietul de Sarcini cu Tehnic Asist (în format tipărit sau electronic)?

12. Care sunt calculele matematice în urma cărora s-au plătit 37% din lucrări (în format tipărit sau electronic) și dovada că aceste valori calculate corespund cu realitatea fizică din teren?
13. Care este stadiul Expertizei Tehnice a lucrărilor realizate până acum?
14. Cine realizează această Expertiză Tehnică?

15. Cine este/sunt ”personajul/personajele (nume-prenume) din Consiliul Județean Satu Mare care împreună cu ”personajul/personajele din Primăria Satu Mare și-a/și-au bătut joc de mii de oameni prin întârzierea intenționată a comunicării avizului pentru protestul din data de 14 noiembrie, încălcând astfel art. 43 Dreptul la grevă și art 51. Dreptul la petiționare, prevăzute în Constituția României? Menționăm că avizul a fost primit cu 30 de minute înainte de data și ora solicitată pentru protest.

16. Cum s-a semnat contractul cu Tehnic Asist știindu-se că firma are probleme financiare majore?
17. Cum s-au făcut măsurătorile de pulberi din aer pe DJ 193A (pe timp de ploaie sau soare)? Cine (nume-prenume) face aceste măsurători? 18. Menționăm că foarte multe persoane care suferă de existența norului de praf în special în lunile martie-octombrie.

18. Cine a întocmit așa-zisa ”soluție tehnică” (nume-prenume) de întreținere cu emulsie și criblură, lucrare care s-a efectuat recent și a rezistat 3 zile?
19. Care au au fost criteriile care au condus la faptul că criblură s-a așternut direct peste gropi fără a se nivela cât de cât înainte de această operațiune?

20. Care este termenul de garanție a acesteia așa-zise ”soluții tehnice”?
21. Câți bani s-au cheltui pe această lucrare?

22. Cine a dat dispoziție ca fiind ”bun de plată” și a semnat ordinul de plată (nume-prenume) pentru aceste lucrări?
23. Care este dată exactă a încheierii lucrărilor de reabilitare a DJ 193A și cine (nume-prenume) își asumă acest termen?

24. În încheiere, dorim un exemplar (în format tipărit sau electronic) al bugetului CJ Satu Mare și al repartiției sumelor pe lucrări, tipul de lucrări, zone, localități, pe ultimii 3 ani.”

25. Câte o copie după adresa transmisă Consiliului Județean Satu Mare a fost înaintată și Președintelui României, Guvernului României, Parlamentului României, Senatului României, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, DNA, Poliției Române, SRI, Curții Constituționale, Avocatului Poporului, dar și către sute de avocați și ziariști din țară.

”Datorită DJ 193A și a celor din Consiliul Județean Satu Mare, în cârdășie cu Primăria Satu Mare, ne sunt îngrădite drepturile constituționale, cum ar fi: dreptul la viață și la integritate fizică și psihică; dreptul la informare, dreptul la învățătură, dreptul la cultură, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la un mediu sănătos, libertatea întrunirilor, dreptul la grevă, dreptul la petiționare și litera f) din art. 135 cu privire la calitatea vieții”, susțin locuitorii din zona Codrului, constituiți într-un grup online pe Facebook intitulat ”Uniți pentru Autostrada Codrului”, semnatarii acestei adrese.
Articolul precedentTânăr prins băut și fără permis la volan
Articolul următorDirectorul medical al Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș suferă de o boală grea! Are nevoie de ajutorul nostru!