Ajunși la limita răbdării, aproape 200 de locuitori au protestat în această după-masă la ieșirea din municipiul Satu Mare spre Amați. La protest nu s-a prezentat nici un reprezentant al Consiliului Județean, astfel că, la finalul protestului, locuitorii din zonă, în mod ironic, au tăiat panglica la drumul plin cu gropi.

Așa-zisa ”Autostrada Codrului” a ajuns o rușine pentru județul Satu Mare, iar oamenii și-au propus să tragă un serios semnal de alarmă, după ce zi de zi, de ani de zile, circulă pe un drum dezastruos.
Lucrările de conservare executate în ultimele zile au fost ”spălate de apă”, spre diserarea locuitorilor din zonă care trebuiau să circule deja în condiții decente pe acest drum.
”A venit ploaia și ne-a luat “lucrarea”! Bravo, Consiliul Județean Satu Mare. Ce bună întreținere a drumului au făcut, pe lângă faptul ca nu au eliminat problema prafului, prima ploaie și-a spus cuvântul! Cum poate conducerea unui județ să își bată joc în așa hal de cetățeni?”, s-a plâns un localnic.
Locuitorii din zonă sunt disperați. Susțin că mașinile li s-au stricat, iar praful le-a cuprins toată gospodăria și le-a stricat sănătatea. Unii suțin că din cauza prafului s-au îmbolnăvit și au chiar acte medicale în acest sens.
Pentru a face haz de necaz, unii dintre protestatari au venit pregătiți cu o bandă de semnalizare pe care au folosit-o pe post de panglică, în mod ironic, la inaugurarea porțiunii de drum cunoscut și drept „Autostrada Codrului”.
În urale și aplauze, au tăiat panglica, ”mulțumind” conducerii Consiliului Județean pentru lucrările efectuate.
Un șofer de autobuz care face curse regulate în zonă susține că durata cursei s-ar înjumătăți, dacă drumul ar fi practicabil. În condițiile în care drumul este plin cu cratere, o cursă pe care în mod obișnuit ar face-o în 20 de minte, o face în peste 40. Iar zilnic, bărbatul face zece curse. Întrebat dacă are vreun mesaj să le transmită autorităților, acesta a spus că ar dori ca cei din conducerea Consiliului Județean să lucreze măcar o zi în locul lui.
„Îmi doresc să facă măcar o zi zece curse pe acest drum”.
Autobuzul pe care îl conduce este acoperit cu praf gros. Bărbatul susține că este spălat zilnic,  după fiecare cursă, însă degeaba.
Practic, geamurile sunt fumurii din cauza prafului. Ceilalți șoferi, colegi ai acestuia, îl mai iau peste picior și îl întreabă dacă are autorizație pentru geamurile fumurii. Dar nu se supără.
Resemnat, șoferul susține că trebuie să reziste: „Ce să facem?! Sunt sute de oameni care fac naveta în fiecare zi ca să câștige o pâine. Nu putem să renunțăm la aceste curse”, a spus șoferul.
Contactat telefonic, președintele Consiliul Județean Pataki Csaba s-a arătat revoltat din cauza blocajului lucrărilor, susținând că el a moștenit un executant care a intrat în faliment.
„Nu este o lucrare recepționată. Trebuie să găsim soluții. Nu avem posibilitatea legală de a interveni altfel decât o facem. Eu am moștenit un executant care a intrat în faliment”, a spus Pataki.
Referitor la acuzațiile care i se aduc președintelui Consiliul Județean legat de gestionarea proastă a acestui drum, acesta susține că toți cei care acuză nu sunt în stare să găsească o soluție viabilă.
„Toți cei care spun ca se poate asfalta, mint. Din drum de piatră nu se poate face un drum de asfalt. Rămâne în continuare un drum de piatră”, a mai spus Pataki.
Reamintim că la sfârșitul lunii octombrie, un locuitor din Rușeni a scris un mesaj ”de mulțumire” Consiliului Județean Satu Mare: ”Consiliul Județean Satu Mare, mulțumim!”. Gestul este unul de protest față de incapacitatea autorităților de a reabilita drumul care duce spre Homorod și Rătești (așa-numita ”Autostrada Codrului), mii de oameni suferind din cauza drumurilor foarte proaste.
Problema cu Autostrada Codrului este una veche, însă, în 22 octombrie, conducerea Consiliului Județean Satu Mare a verificat ”pe teren” calitatea lucrărilor începute, în urma căreia susținea că ”Prin realizarea acestor lucrări se va reduce cantitatea de praf din atmosferă produsă de traficul rutier, se vor îmbunătăți condițiile de circulație, iar din punct de vedere tehnologic se protejează sistemul rutier realizat anterior”.
Articolul precedentAUDIO: Tupeu de baron! Marian Oprișan amenință un jurnalist Realitatea Plus
Articolul următorCandidat la președinția României dat dispărut! Polițiștii clujeni îl caută de câteva ore