Trei ONG-uri sătmărene, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială Satu Mare au distribuit joi 459 de pachete cu alimente neperisabile sătmărenilor aflați în nevoie. 

De perioada situației de urgență instaurată în data de 16 martie și care se pare că va fi prelungită până pe 16 mai, mulți cetățeni își vor aduce aminte ca de cele mai dificile două luni din viața lor. Măsurile stricte, necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu COVID-19 au adus la suprafață și au amplificat o serie de probleme sociale, respectiv au generat unele noi. 

Prin cooperarea autorităților locale, a sectorului civil și a sectorului antreprenorial s-a reușit găsirea unor soluții eficiente pentru asigurarea de ajutor și sprijin celei mai vulnerabile categorii în fața noului coronavirus – vârstnicilor. Voluntari devotați și-au asumat sarcina de a procura produse alimentare și medicamente persoanelor de vârsta a treia, cumpărăturile fiind aduse chiar la domiciliul lor, vârstnicii astfel ne mai fiind nevoiți să iasă din casele lor. 

Pe lângă vârstnici, și zilele copiilor și tinerilor care trăiesc în comunități defavorizate au devenit mai grele. În ultimele săptămâni, veniturile membrilor de familie a copiilor și tinerilor aflați în dificultate s-au diminuat sau chiar nu mai există. Persoanele care și-au întreținut familia din câștiguri obținute prin diverse munci ocazionale, și-au pierdut orice sursă de venit. Cine a fost sărac, a devenit și mai sărac, cine nu prea a avut bani de mâncare, acum s-ar putea să nu mai aibă deloc. Centrele de zi ale Organizației Caritas și a Serviciului de Ajutor Maltez Satu Mare, frecventate de copii aflați în nevoie pentru a învăța și a-și dezvolta abilitățile, asigură mâncare gătită sau hrană rece acestora, dar centrele respective fiind închise pe durata stării de urgență, alimentația copiilor crează o povară în plus familiilor a căror situație materială este oricum precară. Din cauza suspendării cursurilor, nici programul „Cornul și laptele” nu oferă sprijin în alimentația zilnică a copiilor. Ar fi nevoie de mai multă hrană, căci copii stau în casă toată ziua și părinții la fel, dar ei nu au posibilitățile financiare necesare pentru a suporta costurile aferente.  

Serviciul de Ajutor Maltez Satu Mare, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și Fundația Hans Lindner au decis să-și unească forțele pentru a găsi o soluție pentru ajutorarea beneficiarilor și familiilor lor aflați în dificultate și în această perioadă, când centrele lor sunt închise, solicitând și sprijinul Direcției de Asistență Socială Satu Mare. Cu toate că cele trei ONG-uri au ca scop spijinirea pe termen lung a copiilor și tinerilor aflați în nevoie prin capacitarea acestora pentru a depăși situația de vulnerabilitate și a deveni membri activi și valoroși ai comunității locale, ei oferă și ajutor imediat, în cazul în care în vederea atingerii scopului propus, acesta este necesar. Lipsurile, sentimentul de a fi lăsat pe cont propriu, fără sprijin, poate ruina în câteva zile sau săptămâni, munca sârguincioasă de dezvoltare și integrare a mai multor ani.

Prima întâlnire de lucru a avut loc pe data de 24 martie, aceasta fiind urmată de ședințe regulate în cadrul cărora a fost elaborat planul de acțiune concret. Thomas Hackl, expertul în situații de urgență al Confederației Caritas România, a fost desemnat responsabil al acțiunii. 
Mai întâi, partenerii au făcut un rezumat al informațiilor legate de situația actuală a beneficiarilor lor, ajungând la concluzia că în contextul dat asigurarea hranei este prioritară. În cadrul acțiunii, s-a decis ajutorarea sătmărenilor care trăiesc în locuințele sociale situate pe strada Toamnei și Zefirului, respectiv pe Aleea Ostrovului, Târnavei și Timișului. Referitor la locuințele sociale există o evidență clară a datelor, astfel partenerii au calculat rapid că ar fi vorba de 389 de gospodării, din care 46 cu 4-6 persoane și 12 cu peste 6 persoane. Având în vedere familiile cu mulți copii, au ajuns la un număr total de 459 de pachete alimentare necesare. 

Reprezentanții Organizației Caritas, a Fundației Hans Lindner și a Serviciului de Ajutor Maltez și-au inspectat stocurile disponibile și au stabilit cine cu ce poate contribui la conținutul pachetelor. Astfel, în pachetele de ajutor au ajuns: făină, zahăr, conservă de carne și de mazăre, macaroane, gem, zacuscă, murătură de sfeclă, cartofi, pâine, fursecuri, răcoritoare – toate acestea în funcție de stocurile existente, nefiind disponibile 459 de bucăți din fiecare produs, dar au reușit să împartă totuși produsele în așa fel încât pachetele să fie la fel de consistente. 

Distribuția pachetelor s-a desfășurat simultan pe strada Toamnei și Zefirului, respectiv pe Aleea Ostrovului și Târnavei, ultima locație fiind Aleea Timișului. Coordonarea procesului de distribuție în fiecare locație a fost asumată de Adrian Bălaj, directorul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, asigurând și personal suport în fiecare dintre locații. În vederea respectării măsurilor de prevenire a infecției cu noul tip de coronavirus, pachetele au fost înmânate beneficiarilor la ușa lor.

Simplă coincidență sau nu – acțiunea s-a desfășurat în Joia Mare a catolicilor, ziua în care Isus a dat un exemplu tuturor oamenilor cu frica lui Dumnezeu legat de ce înseamnă iubirea milostivă. Prin această acțiune, voluntarii celor trei ONG-uri și angajații DAS au dovedit că iubirea milostivă în comunitatea noastră este activă și în aceste zile grele.

„Nu putem să schimbăm generația de acum, dar putem s-o schimbăm pe cea următoare. De aceea ne ocupăm de copii și de aceea este important pentru noi să fim alături de ei și în această perioadă dificilă” – consideră Hegedűs János, voluntar al Serviciului de Ajutor Maltez Satu Mare.

Sperăm că grija experimentată datorită acțiunii organizate joi va avea un efect benefic asupra vieții acestor copii pe termen lung, și poate va produce schimbări și în viața părinților lor. 

Articolul precedentSătmărean, de 34 de ani, prins în flagrant de polițiști
Articolul următorMinistrul Transporturilor, prezent la Satu Mare. A verificat stadiul lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului