În perioada 22 mai–26 mai, se derulează la nivel național ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității”, care constă în organizarea de acțiuni de impact în spații publice pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la consecințele unui comportament infracțional.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, structurile prevenire și siguranță școlară în parteneriat cu instituții și O.N.G.-uri locale cu preocupări în domeniul siguranței cetățenilor au abordat diferite subiecte, după cum urmează: siguranța copiilor; siguranța online prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului; prevenirea disparițiilor de minori/plecărilor voluntare de acasă; prevenirea violenței domestice.

În acest context, polițiștii au fost prezenți în mijlocul minorilor participanți la tabăra organizată de Caiac Smile Satu Mare, la Lacul lui Pintea Livada, cu activități vizând siguranța copiilor.  Aspecte legate de  siguranța în trafic, pe stradă, la locul de joacă, la școală au fost prezentate minorilor într-o manieră interactivă, prin jocuri și exerciții practice pe covorașul rutier, cu marcaje, semne rutiere, simulare de traversare a străzii și recunoaștere a semnelor de circulație.

Despre posibilitatea de a ajunge victime ale bullyingu-lui în mediul școlar și victime ale cyberbullying-ului au vorbit deschis doi elevi din cadrul Liceului Tehnologic ,,I.C. Brătianu” Satu Mare și profesorul consilier școlar Varadi Cornelia. Experiențele împărtășite de cei doi tineri au vizat cauzele care au dus la postura vulnerabilă în care s-au regăsit, consecințele statutului de victimă, precum și modalitățile de gestionare a situațiilor conflictuale.

Centrul CAIVTPANE ,,ANDREI” Satu Mare a fost gazda lansării campaniei naționale ,,Plecatul de acasă, nu e o soluție!” În cadrul   întâlnirii minorilor cu polițiștii din structura prevenire, tema abordată s-a axat pe domeniul prevenirii disparițiilor de minori sau a plecărilor voluntare de acasă. Fiind tineri vulnerabili, aflați în situații de risc, aceștia au fost consiliați de către polițiști cu privire la răspunderea penală a minorului, la consecințele penale ale săvârșirii faptelor antisociale. Tinerii au fost sensibilizați și conștientizați cu privire la riscurile la care se expun pe linia prevenirii victimizării minorilor, au fost transmise mesaje preventive și s-a tras un semnal de alarmă cu privire la domeniul prevenirii disparițiilor de minori/plecărilor voluntare de acasă. ,,Simți că nu te mai înțelege nimeni?” a fost întrebarea care a pornit discuțiile pe tema plecărilor voluntare de acasă cu tinerii minori aflați într-o măsură de protecție în instituția menționată.

Activitățile  informativ – preventive din cadrul ,,Săptămâna Prevenirii Criminalității”  vor continua pe parcursul întregii săptămâni, fiecare zi fiind alocată abordării unei teme diferite.

,,Săptămâna Prevenirii Criminalității” reprezintă oportunitatea apropierii Poliției de comunitatea sătmăreană,  prioritățile fundamentală în domeniul prevenirii constând în prevenirea victimizării minorilor, a infracțiunilor contra patrimoniului și a violenței domestice.

Sursa: Realitatea de Satu Mare

Articolul precedentCod galben de furtuni în Bucureși și 27 de județe
Articolul următorProgramul pe zile și bilete de o zi la UNTOLD