Manifestările dedicate zilei de 29 Iulie “ Ziua Imnului Național ” se vor desfășura luni, începând cu orele 10,00, pe platoul din P-ța 25 Octombrie și la Cercul Militar Satu Mare.
Astfel, începând cu ora 10,00, pe platoul din Piața 25 Octombrie va avea loc primirea prefectului, urmată de intonarea imnului de stat, binecuvântare și rugăciune pentru poporul român rostite de preotul militar și alocuțiune privind versurile Imnului Național al României, scurt istoric și semnificații.
La ora 11,00, la Cercul Militar Satu Mare va avea loc un eveniment cultural care va prilejui prezentarea a două cărţi apărute în contextul Centenarului şi expoziția de pictură: “Semnele credinței” coordonată de Cristina Gloria Oprișa.

Dublul eveniment editorial este organizat de Instituția Prefectului – Judeţul Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Asociația Civică „Tempora” Satu Mare.

Acesta se derulează pentru a m arca Ziua Imnului Național al României și va aduce în atenția publicului sătmărean două cărți recent apărute în peisajul editorial românesc: „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, semnată de Maria Someșan, și „Emil Rebreanu, eroul de la Ghimeș-Făget”, volum semnat de Ioan Lăpușneanu.

Cele două volume vor fi prezentate publicului sătmărean de către Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, prof. Teodor Curpaș și Col. (r.) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice „Tempora”.

Volumul „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, apărut în Anul Centenarului Marii Uniri, la Editura Altip din Alba Iulia, este considerat a fi unul documentar care degajă profunzimea sentimentelor de unire, libertate și credință. Prof. Teodor Curpaș, într-un articol recent prin care semnalează apariția acestei lucrări spune că Maria Someșan vine din Cluj-Napoca în Satu Mare cu o frumoasă și utilă carte. (…) Pusă la dispoziția sătmărenilor, formează o largă oglindă a orizontului patriei, a faptelor demne de aprecieri. Prin carte, parcă reînvie utilizarea acestui substantiv „patrie” și a derivatelor lui, pentru că a fost dat uitării, de sus și până jos!

Ediția postumă a lucrării „Emil Rebreanu, Eroul de la Ghimeș-Făget”, semnată de Ioan Lăpușneanu și îngrijită de Ioan Pintea, reprezintă un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița‐Năsăud. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca în anul 2018 și beneficiază de un studiu introductiv semnat de Ion Cârja.

Articolul precedentCum va fi vremea în Satu Mare în ultimele zile din iulie
Articolul următorDepistată la volanul unui autoturism, deşi avea permisul suspendat