În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Carei, prin Centrul Cultural al Municipiului Carei și în parteneriat cu Societatea Cultural- Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Satu Mare, duminică, 25 august 2019, se va desfășura cea de-a XX – a ediție a festivalului „Zilele Iancului”, în localitatea Ianculești.

Și anul acesta va fi un prilej de primenire sufletească, de reafirmare a unei identități puternice și mândre. Moții de la câmpie sunt inima prin care românismul bate în Sătmar, cel mai puternic.

În program:
12:30 – slujbă religioasă în fața bustului lui Avram Iancu din localitatea Ianculești
18:00 – spectacol folcloric:
– Ovidiu Homorodean
– Radu Ciordaș
– Marian Buzilă
– Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”
– Tulnicăresele din Ianculești
– Grupul Folcloric de la Marna Nouă
– Cristian Crișan și Bogdan Zonocan
Tot în cadrul acestui program cultural se va desfășura în perioada 26.08.01.09.2019 cea de-a V -a ediție a taberei – atelier ”Viitorul unui străvechi instrument – tulnicul”, „Tradiții pe cale de re-apariție – Salvarea patrimoniului imaterial de tulnice” la Bobald.

Cunoscutul muzician sătmărean Mircea Florian continuă să se implice în promovarea instrumentelor populare arhaice. În Satu Mare, originile acestui instrument sunt în strânsă legătură cu moții stabiliți în județul nostru, care au adus cu ei tradiția și obiceiul cântatului la tulnic.

Tabăra de tulnic face parte din proiectul MOTZart, dezvoltat de Mircea Florian”, pornind de la idea că arta moților, reprezentată în primul rând de tulnic, este universală și genială, reprezentând o fereastră către lume, prin care moții să vadă și să fie văzuți… și auziți.

Mircea Florian, părintele folkului românesc, făcea muzici electronice când lucrul acesta era o extravaganță în România, iar acum, de decenii bune, dezvoltă această redescoperire a instrumentelor tradiționale: „De peste 15 ani de când sprijinim, facem cunoscut și promovăm tulnicul, ne bucurăm de multele realizări și de pașii făcuți în susținerea cauzei acestui instrument străvechi românesc. Am făcut să i se audă glasul în multe colțuri ale României și la Paris și Berlin. Însă mai este o cale lungă și anevoioasă înainte, pe care ne dorim să o parcurgem având alături de noi și mai mulți entuziaști iubitori și păstrători ai tradițiilor românești“.

Mircea Florian a descoperit tulnicul la sfârșitul anilor ’60, când era student la Cibernetică. Povestea că i-a luat câteva zile până când a reușit să scoată primele sunete din instrumentul tradițional: „Mi-am dat seama că e un instrument elementar, dar, în același timp, foarte bogat. Se bazează pe seria sunetelor armonice. Asta înseamnă că, la o suflare puțin mai puternică în țeavă, se aude întâi octava, până când, în teorie, toate sunetele se pot scoate dintr-un instrument care nu are decât un singur punct. E un paradox, dar asta este frumusețea muzicii, și mai ales a instrumentelor muzicale.”

Articolul precedentPrimăria Satu Mare reia începând de azi ”lupta” cu ciorile
Articolul următorProtest pe 10 august la Satu Mare