Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că rachetele cu rază lungă de acțiune pe care țara lui le va lansa asupra Rusiei „vor vorbi de la sine”, într-un mesaj făcut public după ce Washingtonul și-a dat acordul pentru folosirea acestui armament american cu acest scop.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile ce împiedicau Ucraina să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi în profunzime teritoriul rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă – ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Decizia Washingtonului, cu aproape două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, vine după luni de insistenţe din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite armatei ucrainene să folosească arme americane pentru a lovi ţinte militare ruseşti departe de graniţa sa, potrivit Agerpres.
Mesajul lui Volodimir Zelenski
Se așteaptă ca Ucraina să folosească rachetele americane cu rază lungă de acțiune ca răspuns la decizia Coreei de Nord de a trimite mii de trupe în Rusia pentru a sprijini invazia rusă, conform euronews.com.
„Astăzi, se vorbește mult în mass-media despre faptul că am primit permisiunea pentru acțiunile relevante. Dar grevele nu se fac cu vorbe. Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”, a spus Volodimir Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean a vorbit despre atacul masiv cu drone și rachete al Rusiei asupra Ucrainei de duminică, descris de oficiali drept unul dintre cele mai mari de până acum, ce a vizat infrastructura energetică și a ucis civili.
Acest atac a avut loc în contextul în care cresc temerile cu privire la intențiile Moscovei de a devasta capacitatea de producție de energie a Ucrainei înainte de iarnă. Rusia ar fi lansat în total 120 de rachete și 90 de drone în cadrul unui atac pe scară largă în Ucraina.
„Rusia face același lucru de aproape o mie de zile și este necesar să ne apărăm împotriva ei, să fim puternici. Timpul ar trebui investit nu pentru a vorbi cu cineva de la Moscova, ci pentru a forța Rusia să pună capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, a declarat că autorizarea dată de SUA Ucrainei de a lovi teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune este „un limbaj pe care preşedintele rus Vladimir Putin îl înţelege”.
„La intrarea trupelor nord-coreene în război şi la atacul masiv cu rachete ruseşti, preşedintele (american Joe) Biden a răspuns cu un limbaj pe care Vladimir Putin îl înţelege” a scris Radoslaw Sikorski pe platforma X, precizând că „victima unei agresiuni are dreptul să se apere”.
Teama de escaladarea conflictului
Președintele american în exercițiu Joe Biden a fost întotdeauna reticent în a acorda Ucrainei permisiunea de a folosi arme americane în alte scopuri decât cele defensive, temându-se că acest lucru ar reprezenta o escaladare majoră ce ar putea atrage Statele Unite ale Americii și alți membri ai NATO într-un conflict direct cu Rusia.
Însă, Coreea de Nord a desfășurat mii de trupe în Rusia pentru a ajuta Moscova să încerce să recupereze teritoriul din regiunea Kursk pe care Ucraina l-a cucerit în acest an. Până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, potrivit evaluărilor SUA, Coreei de Sud și Ucrainei.
Oficiali americani și sud-coreeni din serviciile de informații au susținut că Phenianul i-a furnizat Rusiei cantități semnificative de muniție pentru a-și reface stocurile de arme în scădere.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a semnalat că ar putea face presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta să cedeze unele terenuri confiscate de Rusia, astfel încât să pună capăt conflictului.
Donald Trump, care va prelua funcția în ianuarie, a vorbit, în calitate de candidat, despre dorința Rusiei de a încheia războiul din Ucraina, dar a evitat de cele mai multe ori să răspundă dacă vrea ca aliatul SUA, Ucraina, să câștige.
De asemenea, el a criticat în mod repetat administrația Biden pentru că a acordat Kievului un ajutor de zeci de miliarde de dolari.
Victoria sa în alegeri îi îngrijorează pe susținătorii internaționali ai Ucrainei, care se tem că orice soluționare grabnică ar fi în beneficiul lui Vladimir Putin.