Autoritățile din județul Satu Mare au confirmat apariția celui de-al doilea focar de rabie la o vulpe din localitatea Micula Nouă. Prefectul județului, Radu Roca, a reacționat prompt, dispunând trimiterea de mesaje RO-ALERT către populația din zonă, într-un efort de informare și protecție împotriva acestei boli grave. Informația a fost comunicată de către Instituția Prefectului, subliniind importanța cooperării și vigilenței în fața unei situații de risc pentru sănătatea publică.

Prefectul Radu Roca a convocat joi, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, care a emis Decizia nr. 3/22.02.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Micula, localitatea Micula Nouă, şi zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice, scrie Agerpres.

„Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om”, precizează Instituţia Prefectului.

Grupare specializată în falsificarea semnăturilor medicilor pentru permise auto, destructurată. Cum operau escrocii

De asemenea, s-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegetice din zonă.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate.

„Trebuie să tratăm foarte serios această problemă, de aceea l-am convocat la şedinţă şi pe primarul comunei Micula, Dobos Ştefan. Deja e al doilea caz de rabie în zonă confirmat şi vă solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula. Solicit de asemenea transmiterea de mesaje RO-ALERT în zonă pentru atenţionarea populaţiei de pericolul pe care-l reprezintă apariţia focarelor de rabie”, a mai declarat prefectul Radu Roca.

Articolul precedentAlertă de fraudă! Escrocii se dau drept reprezentanți ai băncilor și sperie victimele
Articolul următorȘoc în stațiile peco. Prețul benzinei a trecut de 7 lei pe litru. Se anunță încă un lanț de scumpiri