În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în perioada 6 – 11 august 2019 la Satu Mare s-a desfășurat cea de a treia ediție a Taberei de cultură și civilizație pentru tinerii din Republica Moldova și Ucraina.
La ediția din acest an au participat 10 tineri basarabeni și 4 din Ucraina.
Programul acestor zile a fost deosebit de încărcat dar extrem de interesant, în același timp.
Delegația a fost întâmpinată de managerul CJCPCT, Robert Laszlo, care le-a adresat participanților un bun venit și ședere frumoasă în Sătmar.
Lectori au fost Felician Pop, Teodor Curpaș și Vasile Conioși Mesteșanu care au prezentat într-un mod cât se poate de atractiv valorile identitare ale Sătmarului, cele care sporesc patrimoniul cultural al neamului românesc.
Oaspeții au vizitat municipiul Satu Mare, unde au admirat monumentele și edificiile definitorii ale urbei, au organizat o serată culturală la o cabană, iar în ultima zi au făcut o excursie în Țara Oașului, la Sâmbra Oilor și Muzeul Țării Oașului din Negrești Oaș.
În fiecare seară au fost organizate programe culturale comune a căror temă a fost evident, Basarabia.
Cei prezenți au putut admira măiestria a doi tineri chitariști de mare forță de la Chișinău, Viorel Gasnaș și Constantin Angheluș, dar și prestația Ansamblului folcloric al județului, ”Doruri sătmărene” și a artiștilor, George Negrea, Florin Brândușan, Adrian Feher – Bruno și Diu Oșan.
Alături de instituția organizatoare în această acțiune a fost implicată Asociația Pro Basarabia și Bucovina Satu Mare, (George Negrea, Monica Paul și Adrian Feher Bruno), Asociația Culturală Sătmărenii precum și sponsori.
Organizatorii apreciază că ediția de anul acesta a fost cea mai bogată, cursanții fiind deosebit de încântați de tot ceea ce au văzut și au simțit la Satu Mare.