Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, și ministrul Apărării, Gabriel Leș s-au aflat azi la Negrești Oaș, la simpozionul Ziua Diasporei, organizat de Primăria Negrești Oaș.

În cadrul întâlnirii au fost tratate subiecte specifice despre cum pot fi atrași românii din Diaspora mai aproape de localitatea natală.

Scopul conferinței a fost de a găsi măsurile pe care negreștenii care locuiesc în Diaspora le văd necesare pentru ca Negrești Oaș să devină suficient de motivant în vederea întoarcerii românilor acasă. De asemenea, la întâlnire au participat și antreprenori care au prezentat oportunitățile de afaceri locale, de parteneriate, oportunități în turism și servicii și oferte de angajare.

Mai mulți oşeni care lucrează în străinătate și se află în aceste zile acasă, în Țara Oașului, au adresat o serie de întrebări ministrului Teodorovici, cerându-i acestuia să sprijine printr-o serie de măsuri, oșenii și românii care doresc să revină în țară.

Prima problemă ridicată de oşeni a fost cea cu privire la intrarea în Schengen, ”arătând cu mâna” cozile mari de la vămi.

În acest sens, ministrul Teodorovici consideră că ”o singură poziție tranșantă ne poate ajuta”, dezvăluind, în acest sens, o discuție purtată cu miniştrii de finanţe din Europa, în timp ce România deţinea preşedinţia Consiliului UE.

Acesta a explicat cum, fără argumente, patru state nu au fost de acord cu mărirea cu încă 100 de litri a cantităţii de pălincă ce poate fi produsă în gospodării fără să fie accizată.

După ce propunerea lui Teodorovici a fost respinsă, el s-a împotrivit unei alte directive care se afla pe ordinea de zi. Mai mult, pentru că s-au împotrivit, le-a spus miniștrilor că va da voturi negative pentru absolut toate actele normative.

”Le-am dus pălincă la miniștrii de finanțe să vadă ce și cum. Măi oameni, la noi, în fiecare zi asta facem, trăim în felul ăsta. Nu exportăm, nu afectăm pe nimeni. Bun, pentru alte interese, ne-au blocat. Zic: ok. Aveam la pachet numai două directive de modificat: pe partea de accize și așa mai departe. Și am spus: bun. Dacă pe asta nu mi-o faceți cum am spus eu, atunci nici cealaltă nu trece. Simplu. Păi, domnule, stați un pic, a sărit francezul, spaniolul, cutare, Eugen, stai puțin că președinția… Mai lăsați-mă cu președinția voastră! Păi, asta nu înseamnă că nu pot să sprijin interesul țării mele. N-am cerut nimic în plus. Și nu s-a trecut acea directivă, care era gata, pentru că ei nu au trecut-o pe asta. Și le-am spus: cât sunt ministru de Finanțe, până nu-mi scoateți directiva pe acciză la pălincă, eu vă dau voturi negative pentru absolut toate actele normative”, a spus Teodorovici, explicând că problema cu Schengen trebuie tratată la fel de tranşant deoarece aşa funcţionează lucrurile.

Totodată, Teodorovici a mai declarat că își dorește trecerea vămilor de la ANAF în subordinea Ministerului Finanţelor. Conform proiectului, urmează să se înfiinţeze Autoritatea Vamală Română care va prelua atribuţiile, posturile şi personalul actualei Direcţii Generale a Vămilor, aflată la ANAF. De asemenea, vor fi înfiinţate noi regionale vamale.

Discuțiile au durat mai bine de trei ore, iar la finalul simpozionului, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, a declarat că este necesară înființarea unui Consiliu consultativ al negreștenilor care să țină legătura în permanență cu oșenii plecați la muncă în străinătate.

Articolul precedentEchipa națională | Adrian Rus, pe lista convocărilor preliminare pentru meciurile cu Spania și Malta
Articolul următorBărbați urmăriți general, încătușați în Petea și duși în arest