Google a publicat o serie de statistici care au rezultat din datele de localizare a utilizatorilor acestei platforme din întreaga lume, pentru a ajuta autorităţile să evalueze eficacitatea distanţării sociale în faţa COVID-19.

Potrivit acestor statistici, ieșirile recreaționale ale românilor au scăzut cu 81% față de începutul lunii februarie, după instalarea situației de urgență care a dus la închiderea restaurantelor, mall-urilor și altor locuri de relaxare. De asemenea, deplasările de strictă necesitate, la magazinele alimentare și farmacii, au scăzut cu 53%, mai arată arată datele Google, în timp ce plimbările în parc s-au redus cu 60%.

Au scăzut cu 72% deplasările în stațiile de transport în comun, în timp ce ieșirile în zona de reședință sunt cu 15% mai reduse. Potrivit Google, deplasările la locurile de muncă ale utilizatorilor platformei sale sunt cu 39% mai reduse față de luna februarie.

Defalcate pe județe, datele Google, potrivit finacialintelligence.ro, arată că au scăzut cu nu mai puțin de 85 la sută ieșirile recreaționale ale românilor din județele Brașov, Cluj, Covasna, Suceava și București. În județul Satu Mare ieșirile au scăzut cu 82%.

Cu reduceri de peste 80% a deplasărilor în scop de recreație sunt județele Alba (83%), Arad (81%), Bacău (80%), Bihor (80%), Bistrița Năsăud (82%), Constanța (80%), Galați (80%), Hunedoara (82%), Iași (82%), Maramureș (81%), Mureș (81%), Neamț (80%), Prahova (81%), Satu Mare (82%) Sibiu (83%), Sălaj (82%), Timiș (83%), Vrancea (81%).

La polul opus, cei mai nepăsători români față de restricțiile de deplasare sunt cei din Teleorman (reducere cu 56% a ieșirilor recreaționale), Ialomița (62%), Giurgiu (63 %), Călărași (65%), Olt (70%).

”Sperăm ca aceste rapoarte să-i ajute pe responsabilii sănătăţii publice să ia decizii privind modul de gestionare a pandemiei de COVID-19. De exemplu, aceste informaţii îi pot ajuta pe factorii de decizie să înţeleagă schimbările de tendinţe în deplasările esenţiale, ceea ce i-ar putea determina să facă noi recomandări privind programele de funcţionare sau oferirea de servicii de livrare. Pentru a proteja viaţa privată, nu va fi pusă la dispoziţie nicio informaţie ce poate contribui la identificarea persoanelor, cum sunt locaţia, contactele sau deplasările individuale”, se explică în raportul celor de la Google.

Articolul precedentMii de măști și mănuși au ajuns azi la Satu Mare. Echipamentele, donate de județul înfrățit, Ostalbkreis
Articolul următorIncendiu la o anexă gospodarească din orașul Negrești Oaș