Sătmăreni care s-au născut odată cu România

Trăiesc aici de când e România, s-au născut odată cu ea. Au trecut împreună prin bune și rele, prin vremuri de răstriște, prin momente sfâșietoare, prin bucurii și împliniri, sărbători și clipe înălțătoare. Sunt îndreptățiți să vorbească despre centenar! Iar noi am avut bucuria și onoarea să-i întâlnim.
Este vorba despre Mariana Năstăsescu, o doamnă plină de vivacitate, înconjurată cu dragoste de copii, nepoți și strănepoți, fericită și împlinită, și familia Erdelyi, ambele din Carei. Doamna a împlinit în luna aprilie 100 de ani, domnul va împlini în curând 103 ani, iar recent au serbat 55 de ani de căsătorie.
Anul acesta, și doamna Maria Cadar din Ghilești va împlini 100 de ani. Mamă a doi copii, bunică și străbunică, femeia născută odată cu România a trăit tot ceea ce putea trăi un om în viață. De la bucurii până la necazuri, de la vremuri cu pace până la ororile războiului, dar le-a biruit pe toate.
Țara Oașului, comuna Bixad. Domnul Gyorgy Maguran a trecut de ziua în care a împlinit 100 de ani cu câteva luni în urmă. Acum așteaptă cu nerăbdare ca și țara pentru care a luptat pe front să se aniverseze. Sunt dintr-un an amândoi: și el, și țara! Iar el a apărat-o pe front. Era pe lângă Oradea Mare când a primit vestea alături de camarazii săi. Când au strâns din dinți și din armele rămase și li s-a spus că vor merge acasă. O vreme, el s-a liniștit. Apoi țara a fiert din nou. A slujit-o și a apărat-o. Și nu a plecat de aici numai atâta vreme cât alții l-au silit să o facă. S-a spetit în minele nemților, apoi s-a întors acasă, fără să se uite înapoi nici măcar o clipă.
A dat pământului românesc tot ce a avut: credință, urmași, sudoare. A strâns într-o bătătură cinci generații, iar acum se bucură de zilele cu sănătate pe care Divinitatea îi îngăduie să le împartă cu doamna lui, cu patru din cei șapte copii pe care i-au avut, nepoți, strănepoți și urmașii lor. E aprig la minte și molcom la vorbă și ar avea atâtea lucruri să spună deodată, încât nu știe pe care să le rostească primele.
Cu vizita în Bixad, Ministerul Afacerilor Interne a încheiat campania O viață cât un centenar în județul Satu Mare. Dar povestea centenarilor și a familiilor lor continuă în liniștea fiecărui cămin. Și a României, la fel!

Articolul precedentTabără de meșteșuguri tradiționale pentru copii ”Să nu ne uităm tradițiile”
Articolul următorUn post de adjunct al șefului IPJ Satu Mare, vacant