Sătmăreancă infectată cu virusul West Nile

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a anunţat în urmă cu câteva momente că a fost confirmat virusul West Nile la Satu Mare.
Este vorba despre o femeie din județul Satu Mare, de vârstă medie, care se află sub supraveghere medicală, starea de sănătate e stabilă și se află în afara oricărui pericol, potrivit celor declarate de directorul executiv al DSP Satu Mare, Macrina Mihai.
Persoanele infectate pot fi fără simptome, sau pot prezenta simptome similare unei gripe uşoare: febră, cefalee, mialgii, stare de rău, greţuri, vărsături, eventual cu fenomene eruptive cutanate. De asemenea, pot apărea şi forme grave cu simptome neurologice, prezentând tablou clinic de meningită sau meningoencefalită, aceste forme severe apărând mai ales la personae de vârstă înaintată.
Nu există un tratament specific al acestei boli şi nici un vaccin care să o prevină. Măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor sunt cele care pot servi la evitarea infectării.
Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:
– Să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă şi pantaloni lungi
– Să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor (spray-uri speciale care se pulverizează pe haine şi pe piele şi ţin la distanţă insectele)
– Să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, folosind plase de protecţie la ferestre
– Să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei
– Să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi uscarea pivniţelor
– Să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiului menajer
– Să evite vizitarea zonelor turistice cu bălţi şi alte ape stătătoare, deltă, mlaştini, sau să își ia măsuri de protecţie sporite, adecvate pentru evitarea înţepăturilor de ţânţari.

Articolul precedentTârg de produse tradiționale la Negrești Oaș
Articolul următorHoț la 13 ani. A furat bani din locuința unei tășnădence