La data de 20 aprilie, un cetățean, de 21 de ani, din localitatea Supur, a apelat de mai multe ori SNUAU 112, la intervale scurte de timp, pentru a sesiza faptul că în localitate sunt persoane care nu respectă ordonanțele militare, fără a indica locația exactă a acestora și modalitatea în care nu le respectă.

În urma sesizării primite polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad au efectuat verificări, ocazie cu care nu au identificat persoane din categoria celor semnalate în sesizare.

De asemenea, au procedat la identificarea persoanei apelante ocazie cu care au constatat faptul că acesta oferise dispecerului 112 date false privind identitatea lui și se afla într-o vădită stare de ebrietate.

Având în vedere cele constatate polițiștii au procedat la sancționarea contravențională a tânărului întrucât a apelat numărul unic de apeluri de urgență 112, de mai multe ori, fără a avea un motiv justificat. Acesta a primit o amendă în valoare de 4.000 de lei, cu posibilitatea de a achita 1.000 de lei (jumătate din minim), în termen de 15 zile.

  • ”Reamintim cetățenilor faptul că în sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat”, este mesajul transmis de polițiști.

Exemple de situații de urgență: 

  • Accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență:

  • accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

ATENȚIE! Un apel fals poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut poate face diferența între viață si moarte!

Articolul precedentCOVID-19 | Combinezoane de protecție pentru cadrele medicale sătmărene
Articolul următorNoul bilanț al persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 14.499