O rețea de hoți a fost destructurată, după ce au fost prinși cum jefuiau magazine de electronice și electrocasnice. Prejudiciul Total depășește un milion de lei.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a cinci inculpați sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:furt calificat în formă continuată, furt calificat și  punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

 

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

În perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, în continuarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpații, având fețele acoperite și purtând pe mâini mănuși, prin forțarea cu leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces din magazine cu profil de comerț cu produse electronice și electrocasnice, situate pe raza județelor Brașov, Galați, București, Iași, Vrancea, Satu-Mare, Suceava și Dolj, au pătruns în interior, de unde au sustras telefoane mobile și alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau și cărau în niște genți tip sport și sacoșe de rafie, prejudiciul total fiind de 1.148.341,31 lei.

Modul de operare:

De fiecare dată, după ce inculpații își alegeau după criteriile cunoscute (poziționarea magazinului, volumul și valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere ușilor de acces în magazine etc.) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție, cel puțin unul dintre aceștia se deplasa cu 1-2 zile înainte la adresa unde se afla acest magazin. Acolo verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziționarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât și în interior, pentru a observa unde se aflau poziționate vitrinele ce conțineau telefoane mobile sau alte produse electronice de valoare mare. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârșirii efective a infracțiunii, membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să stea în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracție se activa în momentul pătrunderii în magazin.

În momentul în care hotărau să acționeze, membrii grupării, fie că se aflau în orașele de domiciliu, fie că se aflau în București sau Ilfov, plecau spre orașul unde se afla magazinul vizat cu două autovehicule, din care unul era folosit efectiv la săvârșirea infracțiunii, iar pe cel de-al doilea îl foloseau, ulterior comiterii infracțiunii, pentru a transporta bunurile sustrase. Aceștia lăsau telefoanele folosite în mod uzual, unele chiar abonamente, la domiciliu sau în locurile unde dormeau, având asupra lor doar numerele de telefon ”de faptă”, toate achiziționate noi, precum și unul sau două cartele SIM cu terminale mobile pe care le foloseau în special pentru trafic de internet. În acele moment ei țineau legătura exclusiv între ei sau cu soțiile de pe aceste telefoane ”de faptă”.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, inculpații au folosit pentru deplasare, către și de la locul săvârșirii infracțiunii, diferite autoturisme pe care le schimbau periodic, și cărora, în zona comiterii faptelor, le aplicau plăcuțe cu numere de înmatriculare pe care le sustrăgeau cu puțin timp înainte de la alte autoturisme parcate în apropiere. După ce plecau de la locul faptei, inculpații aruncau numerele de înmatriculare sustrase, circulând în continuare cu numerele reale ale autoturismului.

Pe traseul spre locul săvârșirii infracțiunii, membrii grupării efectuau permanent manevre de contra filaj. Când ajungeau în localitatea unde era amplasat magazinul, cu o seara înainte de comiterea faptei, aceștia verificau zona învecinată, precum și gradul de izolare pe timpul serii și nopții a proximității căilor de acces în magazin, fapt ce putea facilita sau îngreuna activitatea infracțională din momentul comiterii faptei propriu-zise.

În momentul pregătirii și comiterii faptelor, de regulă între orele 05:00 – 06:00, cei cinci inculpați, îmbrăcați în haine de culoare închisă și cu fețele și mâinile acoperite (purtând cagule sau alte articole vestimentare care le acoperă figura, iar pe mâini mănuși), prin forțarea cu leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces ale magazinelor menționate mai sus, pătrundeau în incinta acestora fără să țină cont de declanșarea sistemelor de alarmă antiefracție și spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile si alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în niște genți tip sport sau în sacoșe de rafie și le transportau rapid până la autoturismul cu care veneau, părăsind în trombă locul faptei, până la venirea firmelor de pază.

În rechizitoriu, procurorii au mai reținut faptul că trei dintre membrii grupării infracționale au fost condamnați de instanțe din alte țări europene pentru infracțiuni similare, săvârșite pe teritoriul acestora.

În cursul urmăririi penale, față de trei inculpați au fost dispuse succesiv măsuri preventive, respectiv arestarea preventivă, arestul la domicilu și controlul judiciar.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Sectorului 1 București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentTOP 10: Cine conduce piața construcțiilor din România?
Articolul următorPeste 1.300 de cazuri noi de CoVid-19 și 41 de decese, în ultimele 24 de ore! 464 de pacienți, în terapie intensivă