Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a transmis un mesaj pe Facebook cu privire la declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, în contextul incidentelor de la Cimitirul Internațional Valea Uzului.

Leș spune că este regretabil că într-o zi cu asemenea încărcătură simbolică fruntașii UDMR nu au rezistat tentației de a capitaliza politic. Totodată, Ministrul Apărării a transmis faptul că cinstirea eroilor este o datorie de onoare, sacrosantă, ce ar trebui să ne hrănească respectul reciproc.

Redăm integral mesajul Ministrului Apărării, Gabriel Leș:

”Citind declarațiile făcute de președintele UDMR, Kelemen Hunor, în contextul incidentelor de la Cimitirul Internațional Valea Uzului am suspectat, în primă fază, că este vorba despre un fake news.

Nu credeam că un cetățean român, indiferent de etnie, se poate declara consternat de faptul că alți români „au îndrăznit” să intre într-un cimitir de pe teritoriul patriei lor pentru a-și cinsti eroii.

Mai mult decât atât, liderul UDMR își manifestă profunda nemulțumire că românii „au ocupat” cimitirul, în ciuda interdicției ad-hoc a fruntașilor de partid, materializată într-un așa-zis lanț uman. De asemenea, politicianul român de etnie maghiară s-a arătat indignat de lipsa de fermitate a jandarmilor, care nu i-au întâmpinat cu suficiente bastoane pe cei veniți să depună flori la căpătâiul eroilor Armatei Române.

Este regretabil că într-o zi cu asemenea încărcătură simbolică fruntașii UDMR nu au rezistat tentației de a capitaliza politic, generând cu un cinism incalalificabil tensiuni ce pot escalada în detrimentul tuturor, indiferent de etnie.

De asemenea, am convingerea că UDMR este capabilă de a găsi o strategie electorală mai inteligentă decât aceasta a alimentării tensiunilor interetnice.

Cinstirea eroilor este o datorie de onoare, sacrosantă, ce ar trebui să ne hrănească respectul reciproc. Celor ce au dubii, le spun răspicat că cinstirea eroilor nu este negociabilă și nici nu face obiectul revendicărilor imobiliare.

În ciuda dificultăților de moment, sunt convins că într-un climat de dialog, cu abordări responsabile, vom găsi rezolvarea potrivită.”

Articolul precedentUn sătmărean a fost lovit de trăsnet
Articolul următorIntervenție a pompierilor în centrul municipiului. Sătmăreancă blocată în apartament