Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus, în ședința de Guvern de săptămâna trecută, că în România un număr de 34.000 de firme au depus solicitări de șomaj tehnic pentru 298.000 de angajați. Alți 35.000 de români, care nu lucrează prin contract de muncă, cer și ei șomaj tehnic.
La Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Satu Mare, până vineri, 10 aprilie, un număr de 1.093 societăți au depus cereri pentru şomaj tehnic pentru aproximativ 5.500 de angajați.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Alin Ignat, a declarat că, până vineri dimineaţă, fuseseră depuse 65.000 de cereri pentru indemnizaţii de către persoanele care au alte contracte decât cele individuale de muncă, în această categorie aflându-se PFA-uri, întreprinderi familiale sau cei care activează în baza contractelor de drepturi de autor sau a celor din activitate sportivă.
Cererile și declarațiile pe propria răspundere necesare obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic pentru perioada 16-31 martie 2020 s-a făcut în perioada 1-10 aprilie.
Potrivit procedurii, angajatorii vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic.
Ministrul Muncii a precizat sunt probleme legate de completare eronată a informațiilor, care sunt, apoi corectate, printr-o comunicare a funcționarilor cu reprezentanții angajatorilor.
La Satu Mare, peste 50% din documentația aferentă solicitărilor de somaj tehnic este completată greșit și are nevoie de corecturi.
Documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic, care se depun și se procesează online sunt:
– cerere;
– declaratie pe proprie răspundere;
– lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.
Cuantumul șomajului tehnic este de 75% din câștigul salarial al persoanei pe luna respectivă – respectiv maxim 75 % din salariul mediu brut. Suma maximă la care poate ajunge șomajul tehnic este de 4.072 de lei pe lună.
Plata șomajului tehnic nu se face din fondurile anagajatorilor, ci direct de către stat.