Polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Valea Vinului au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani.
La data de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 19.20, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Valea Vinului au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o tânără, de 21 de ani, despre faptul că la domiciliul acesteia, din localitatea Poiana Codrului, s-a produs un scandal în familie.
Deplasați la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 39 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și-ar fi agresat fizic și verbal soția, de 21 de ani, în prezența copiilor minori de 6, respectiv 2 ani.
Având în vedere situația, în baza Legii 217/2003 și a dispoziției OMAI 146/2018, polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu au constatat că în cazul expus există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică.
Astfel, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbatul în cauză, acesta fiind evacuat din locuință și a fost obligat să păstreze o distanță minimă de 300 de metri față de femeie.
Totodată, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
De la intrarea în vigoare a legii, este primul ordin de protecție provizoriu emis de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.
Precizăm faptul că, începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.
Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.