Angajații Electrolux care nu fac grevă au transmis o scrisoarea deschisa pentru a-și exprima opinia vizavi de colegii lor greviști.
Aceștia își motivează decizia de a nu face grevă și de a accepta ultima ofertă a conducerii.
Din motive de securitate, nu au dorit să își facă publice numele.

Redăm integral scrisoarea:

”Scrisoare deschisă a majoritatii angajaților S.C. Electrolux S.A., care nu se află în grevă

Dorim, prin această scrisoare, să ne exprimăm, în calitate de angajați, nemulțumirea față de modul în care sindicatul Samus-Electrolux și Cartelul Alfa au gestionat greva unei părți a angajaților de la S.C. Electrolux S.A. Precizăm că este punctul nostru de vedere, personal și nu reprezentăm compania în sine. Nu este un comunicat oficial.

Vrem doar să ne facem auziți si noi, cei care am ales să nu facem greva, deoarece ne îngrijoreaza amenințarile și jignirile la adresa noastră, cât și viitorul fabricii.
De la bun început dorim să specificam faptul că fabrica de aragazuri și plite încastrabile Electrolux, din Satu-Mare, are aproximativ 912 angajați, din care aproximativ 540 sunt înscriși în sindicat și din care aproximativ 390 sunt în greva la ora actuala.

Făcând un calcul simplu rezultă că aproximativ 60% din angajați lucrează și 40% sunt în grevă.
Abordarea sindicatului Samus-Electrolux și a Cartelului Alfa ni se pare una greșită si total nebenefică nimănui. Pe parcursul grevei am observat câteva neadevăruri, pe care le-au propagat atât în societate cât și în media.

În primul rând, liderii de sindicat susțin că nu au avut loc negocieri. Este fals. Noi, angajații Electrolux, am citit procesele verbale si am urmărit evoluția negocierilor cu interes. În punctul în care s-a ajuns la o ofertă, din partea conducerii, de mărire salarială de 7,5 %, asigurare medicală de 40 de lei pe lună, platiți de companie unui furnizor de servicii medicale, bonuri de masa de 15 lei pe zi lucrătoare, tichete de vacanța, noi am hotarât că este o oferta rezonabilă si am decis că o acceptam, prin urmare nu ne-am alăturat grevei.

În total, oferta conducerii însemna o creștere salarială de 11%.

Liderii de sindicat sustin o crestere salarială în sumă fixă de 620 lei, plus restul beneficiilor deja menționate, fapt care ar fi condus la o majorare salarială de aproximativ 20%. Din momentul în care a început greva, au mai avut loc întâlniri între conducere și sindicat, la care, din câte am înțeles, conducerea le-a explicat clar ca nu pot suporta costurile majorării salariale cerute de sindicalisti și că nu pot oferi mai mult. Iar această decizie nu a fost luată în Satu-Mare, ci la sediul central din Stockholm.

Conform comunicatului conducerii Electrolux, prin propunerea companiei, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar ajunge cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. Suntem de acord ca ne dorim cu toții mai mult și un trai mai bun, dar acest lucru nu se poate obține peste noapte.
Pe de altă parte, liderii de sindicat au înțeles că, scăzând suma fixa de la 620 lei la 600 lei brut este o negociere. Nouă ni s-a părut o glumă de prost gust. Din acel punct, dumnealor au zis că nu mai au ce negocia, deoarece revendicările dumnealor rămân aceleași.

Și sindicatul Samus-Electrolux a dat dovada de inflexibilitate și lipsă de voință pentru a avea o negociere reală.
Un alt aspect care ne deranjează este faptul că sindicatul a pornit negocierile doar cu revendicări de ordin salarial, de ordin material, din câte am citit în procesele verbale, fără să specifice alte nemulțumiri ale muncitorilor din producție: faptul că normele ar fi prea mari, că ritmul de lucru este prea stresant sau că sunt tratați fără respect de unii dintre maiștri. Aceste nemulțumiri au ieșit la iveala doar în timpul grevei.

Astfel deducem că nici sindicatul nu a avut un dialog real cu muncitorii din producție, nu au știut adevaratele nemulțumiri ale oamenilor și, timp de un an, nu s-au interesat de acest aspect.

Consideram ca acele probleme legate de mediul de lucru puteau fi rezolvate pe parcursul unui an, înainte de a se ajunge la grevă, dacă sindicatul se implica real, cu adevărat în viața muncitorilor, aflau aceste probleme și le comunicau conducerii mai devreme, pentru a se putea cerceta și lua măsuri.

Alt aspect care i-a deranjat pe angajații TESA a fost că, din start, sindicatul nu a discutat cu ei, pentru a afla nemulțumirile și nevoile lor. Mai mult decât atât, au pornit, fără nici o consultare prealabilă cu angajații TESA, printr-o discriminare, cerând o mărire salariala de 20% pentru muncitorii direct productivi si de 15% pentru restul angajaților.

În prezent, abordarea liderilor sindicatului Samus-Electrolux ni se pare jignitoare și revoltătoare. În nenumărate rânduri i-au numit pe cei 60% care lucreaza “trădători”, “șobolani” și în alte moduri. Din moment ce trăim într-o democrație, care le recunoaște dreptul de a face grevă, trebuie să înțeleagă și dumnealor că aceeași democrație ne recunoaște nouă dreptul de a lucra.

Considerăm că liderii de sindicat le-au făcut promisiuni fara acoperire greviștilor, vorbindu-le despre un fond de solidaritate, în care să se adune suficienti bani cat să le platească salariile greviștilor, pentru luna în care s-au aflat în grevă. Acest lucru nu a fost posibil. Apoi le-au promis ajutoare sociale, fără să le spună greviștilor că, din punct de vedere legal, nu se poate așa ceva, în asemenea situație.

Ne întrebăm de ce au apelat la donații, când membrii de sindicat Samus-Electrolux plătesc o cotizație lunară de 25 de lei, bani din care se putea constitui un fond de într-ajutorare destul de consistent. Acest aspect este încă un argument care ne pune pe gânduri și ne face să nu avem încredere în liderii de sindicat și în onestitatea cauzei lor.

Din câte știm și din câte am auzit de la rudele, prietenii și cunoscuții noștri, care lucrează la alte companii din Satu-Mare, pachetul salarial de la Electrolux este unul mai bun decât în alte părți. De asemenea, știm că salarizarea în Satu-Mare și în vestul țării, în general, este net superioară altor zone din Romania.

De aceea nu întelegem focalizarea atentiei asupra companiei Electrolux din Satu-Mare și nu suntem de acord cu discursurile manipulative și injurioase ale secretarilor Cartel Alfa, care vin din zone cu un nivel economic inferior județului Satu-Mare. Ni se par false și demagogice.

Agresivitatea cu care au intervenit unii lideri de sindicat, secretari Cartel Alfa din alte județe, ne face să ne gândim că au interese ascunse, având în vedere că suntem într-un an electoral.

Manifestările la care liderii sindicatului Samus-Electrolux și secretarii Cartel Alfa din Mehedinți, Caraș-Severin si Maramureș i-au împins pe grevisti, ieri, 03.04.2019, ni se par foarte grave si antidemocratice.

Am ascultat plini de revoltă și am reținut îndemnurile liderilor de sindicat, de genul:
– “Trebuie să ne ducem peste ei!”
– “Intrăm peste ei, dacă trebuie ne batem cu ei!”
– “Trebuie să facem ceva care sa le anuleze lor dreptul de a se comporta așa!” – nota noastra: să anuleze dreptul celor care vin la lucru de a-și vedea de treaba lor, deoarece liderii de sindicat i-au făcut pe grevisti să creada că așa ne batem joc de ei, ignorându-i. Nimic mai fals!
– “Haideți, în mama lor, sa facem în asa fel încat să le fie si lor frica!”
– ”Sărim, sărim și vă măcelărim!”

Asemenea îndemnuri sunt încărcate de ură și sunt clare instigări la violență. Avem mari dubii referitoare la mentalitatea unor oameni care vor să anuleze drepturile cuiva și care vor să se impuna inspirând frică.

Faptul că noi, cei care lucrăm, ne continuăm treaba, este alegerea noastră personală. Le respectăm dreptul celorlalți de a face grevă și faptul că nu ne alăturam lor nu este o lipsă de respect și nici bătaie de joc. Fiecare are dreptul la opinii proprii si decizii personale.

Regretăm faptul că liderii sindicatului Samus – Electrolux și secretari ai Cartelului Alfa instigă la lupta de clasă, referindu-se îndeosebi la angajații TESA, acuzându-i ca stau degeaba în birouri călduțe, în fața calculatoarelor, fără să faca nimic și doar beau cafele. Asemenea acuzații ne revoltă și ne fac să ne distanțăm mai mult de tot ceea ce înseamnă sindicalism.

Ce “propăvăduiesc” liderii sindicatului Samus-Electrolux și secretarii Cartel Alfa din Mehedinți, Caraș-Severin și Maramureș seamană foarte mult cu mesajul minerilor din timpul mineriadelor, care au venit să ii pună la punct pe studenți și pe intelectuali, pentru că, ziceau ei: “noi muncim, nu gândim!”.
Considerăm că fiecare angajat are rolul său într-o companie privată și în societate, în general.

Ne dorim cu toții salarii decente și un nivel de trai mai bun, dar aceste lucruri nu pot fi obținute peste noapte și prin mijloace violente. Asemenea manifestări aduc deservicii mediului economic din România, provocând destabilizare și neîncredere.
Înțelegem că regulile de pe piața ofertei și cererii de forță de muncă nu le face o singură companie și de aceea este nedrept să acuzăm o singură companie de situația economică din țară și din județ.

Le sugerăm sindicatelor să se facă într-adevăr utili, prin elaborarea unor planuri de dezvoltare a infrastructurii, a unor planuri de dezvoltare economică, astfel încât nivelul salariilor din România să crească în mod natural, prin creșterea nivelului de dezvoltare a țării.

Vă mai sugerăm să susțineți înființarea unor școli profesionale, care să dea meseriași de valoare, care să aibă căutare și să fie bine plătiți. Mai departe, vă lăsăm pe dumneavoastră, liderii sindicatului Samus-Electrolux si liderii Cartelului Alfa, să veniți si cu alte idei constructive, nu distructive, cum ați procedat până acum”, se semnează angajații S.C. Electrolux S.A. care au ales să nu facă grevă.

Articolul precedentMinistrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a plantat puieți de stejar în pădurea Mujdeni
Articolul următorDoi bărbați bănuiți de furturi, reținuți de polițiști