O fotografie realizată de un elev sătmărean, premiată la concursul internațional ”Tinerii spun NU discriminării”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O fotografie realizată de sătmărean Raul Handrău, elev în clasa a X-a A, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, a fost extrem de apreciată de membrii juriului din cadrul Concursului Internațional ”Tinerii spun NU discriminării”. Pentru fotografia realizată, elevul Raul Handrău a obținut locul I.
Fotografia, intitulată ”Connexus” surprinde și transmite un mesaj extrem de relevant în contextul temei abordate în cadrul acestui concurs, și anume importanța acceptării și unității în ciuda diferențelor care ne separă.
La concurs, la secțiunea Fotografie, au mai participat elevii Pintea Raluca, clasa a X-a D și Pop Ariana Alexa, clasa a X-a A din cadrul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare.
Discriminarea, o realitate din păcate prezentă sub multe forme în societatea noastră poate fi înțeleasă și combătută prin diverse modalități, una dintre ele fiind arta, fotografia, după cum ne relatează și Raul Handrău:
”Baza fotografiei, dar și cel mai dificil element, este înglobarea unei povești într-un singur cadru. Acest lucru face din fotografie o provocare, dar una care îmi face plăcere să o depășesc. Așa că pentru a cuprinde un subiect ca discriminarea trebuia să mă pregătesc de o călătorie. Am început cu includerea unui element al identității naționale, hora, trecând ușor la ideea de discriminare, lăsând loc de subiectivism, astfel încât fiecare ”lector” al poveștii mele să poată reflecta, asociind situații din propriul cotidian.
Astfel, discriminarea poate fi combătută printr-o multitudine de metode, ca de exemplu chiar fotografia, rezultatele fiind vizibile prin contrastarea actualelor generații cu cele viitoare.”
Coordonarea proiectului ”Tinerii spun NU discriminării” la nivelul Colegiului Național Mihai Eminescu a fost asigurată de directorul adjunct, prof. Cherecheș Nicoleta și consilierul școlar, prof. Varadi Cornelia.
Festivitatea de premiere a concurenților din cadrul Concursul Internațional ”Tinerii spun NU discriminării” s-a desfășurat la Consiliul Județean Timiș, în 7 decembrie. Ajuns la cea de-a III-a ediție, concursul este organizat de Asociaţia Română pentru Dezvoltare Europeană Timișoara (ARDE) în colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene din Banat și Transilvania, având ca invitați în cadrul proiectului Consiliul Naţional Contra Discriminării (CNCD), Institutul Intercultural Timișoara (IIT), Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) și Casa Corpului Didactic Timiș.

Articolul precedentPremii obținute de elevii sătmăreni la Concursul Interjudețean de Matematică desfășurat la Baia Mare
Articolul următorPrimarul Kereskenyi Gabor dorește atestarea municipiului Satu Mare ca staţiune turistică de interes local și naţional