Situația de la Suceava a fost generată de un management prost și de faptul că localnicii nu au respectat regulile de izolare, a concluzionat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru spune că acestora li se adaugă și „greșelile de dotare cu echipament”, scrie realitatea.net

Orașul Suceava este în carantină totală.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat, luni seară, la un post TV, că au fost nereguli comune la Suceava, care au dus la o infectare masivă.

„A fost o transmitere comunitară accelerată cauzată de pacienți și erori de management”, a menționat Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului, „personalul medical nu a depistat la timp, ori nu a procedat corect, ori a crezut că nu se poate întâmpla”.

„Noi considerăm că acolo sunt foarte mulți asimptomatici, care sunt în oraș, care nu sunt internați”, a adăugat ministrul.

„Au fost și greșeli de management, și greșeli de dotare cu echipament, in care nu s-au facut procedurile”, mai spune Nelu Tătaru.

În plus, nu s-a făcut instrucția personalului medical și au fost și pacienți care nu au respectat regulile de izolare.

„Toate acestea au dus la situația pe care o avem astăzi. Când am plecat de la Suceava, am analizat și am plecat cu decizia de a propune această măsură (de carantină a orașului Suceava – n.red.) în funcție de evoluția din ultimele zile”, a mai precizat ministrul.

„La Suceava au fost mai mulți pacienți zero, s-au întors mulți din afară și au găsit peste 90 de cadre medicale infectate. A fost un cumul de nereguli și de nerespectări ale restricțiilor”, a mai precizat Tătaru.

Nelu Tătaru: În acest moment, cel puțin 1.000 de persoane pot transmite virusul în Suceava.

Întrebat câte persoane au intrat în Suceava din Italia sau din Spania în ultima lună, ministrul Sănătății a spus la o estimare cu grupul de lucru din Ministerul Sănătății, la modul cum se transmite acum noul coronavirus, există cel puțin 1.000 de persoane care în acest moment pot transmite virusul în municipiul Suceava.

Ministrul a anunțat și că există încă două focare , mai mici, de coronavirus la Deva și Arad.

Ministrul Sănătății a mai anunțat, luni, că în acest moment „sunt focare mici (de coronavirus – n.red.) la Deva, Arad, unități sanitare, dar nu de nivelul Sucevei”.

Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat luni seara că prin Ordonanța Militară nr.6 se instituie carantina asupra orașului Suceava și a zonelor limitrofe, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. La acest moment sunt 593 de persoane infectate cu COVID-19 în Suceava.

Citește continuarea pe realitatea.net

Articolul precedentSpitalul Județean de Urgențe Satu Mare a devenit centru de testare pentru COVID-19
Articolul următorCovid-19 | Autonet Import lansează campania „Mobilitate pentru eroi”