Împlinirea a 168 de ani de la naşterea preotului dr. Vasile Lucaciu, „Leul de la Siseşti”, a fost marcată azi, 21 ianuarie 2020, la casa memorială din comuna Apa.

Directorul Cancelariei Prefectului, Adrian Cozma, a participat azi la Apa, comuna natală a marelui patriot și om de stat dr. Vasile Lucaciu, la comemorarea a 168 de ani de la nașterea acestuia, unde a depus o jerbă de flori la bustul marelui luptător pentru unirea tuturor românilor.

Dr. Vasile Lucaciu a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Intră de tânăr în viaţa politică şi desfăşoară o amplă şi intensă activitate politică, luptând cu dinamism pentru desăvârşirea drepturilor naţionale ale românilor din Transilvania.

În anul 1887 a fost ales membru în comitetul Partidului Naţional Român din Transilvania. Împreună cu alţi membri ai comitetului P.N.R. din Transilvania pregă-tesc şi tipăresc textul „Memorandumului din 1892”, care va fi înaintat împăratului Austro-Ungariei de la Viena – Francisc Joseph I în original cu iscăliturile a 300 de delegaţi (persoane).

Acest act (Memorandumul) denunţă politica intolerantă şi abuzurile săvârşite de guvernele de la Budapesta faţă de poporul român. Împăratul refuză „Memorandumul” şi-l trimite guvernului de la Budapesta, guvern care înscenează un proces de „trădare” autorilor Memorandumului. Procesul se încheie cu condamnarea autorilor (inculpaţilor) între două luni şi cinci ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă o primeşte Vasile Lucaciu, fiind considerat principalul vinovat.

Astfel, „Leul de la Siseşti”, după cum era denumit de popor, datorită tenacităţii şi capacităţii de luptă pentru drepturile naţionale ale românilor ardeleni, revine pentru a doua oară în temniţa celulei de la Seghedin, în mai 1894, alături de Ioan Raţiu şi Iuliu Coroian.

Rămâne unul dintre cei mai mari luptători ardeleni pentru drepturile românilor din întreaga Transilvania.

Articolul precedentPetru Bran și dr. Vasile Lucaciu, omagiați de profesorii și elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu”
Articolul următorAvertizare ANM: Cod galben de burniță, cu depuneri de polei