Liderii Cartel Alfa au pornit în această dimineață spre București. Azi se vor opri în mai multe orașe, în drum spre București, pentru a boicota câteva magazine în care se vând produse Electrolux.

Caravana pleacă prin Zalău – Alba Iulia – Sibiu – Râmnicu Vâlcea, unde vor protesta în faţa magazinelor care vând produse Electrolux.

Miercuri, aceștia vor organiza un miting de protest în fața Ambasadei Suediei, între orele 14⁰⁰-16⁰⁰.

Protestatarii organizează marţi dimineaţa o conferinţă în faţa unui magazin din Piteşti, iar după-amiaza vor intra în Bucureşti, după care vor protesta la Ambasada Suediei. Din Satu Mare au plecat 7 muncitori.

În această dimineață, mai mulți lideri Cartel Alfa s-au aflat în fața fabricii Electrolux, de unde au pornit cu caravana spre București.

Liderii Cartel Alfa au pornit spre București. Vor boicota produsele #Electrolux și vor protesta în fața Ambasadei Suediei

Publicată de Realitatea De Satu Mare pe Luni, 22 aprilie 2019

Aceștia au transmis mesaje de solidaritate greviștilor, cerându-le să nu cedeze și să rămână uniți.

Reamintim că de opt săptămâni, aproximativ 400 de angajați ai Electrolux Satu Mare se află în grevă generală. Chiar dacă se confruntă cu dificultăți financiare, greviștii nu cedează până când solicitările nu le sunt rezolvate. Tot ce vor este un salariu care să le asigure supraviețuirea, mai precis, aceștia solicită 2 lei în plus pe oră.

Redăm integral protestul redactat de către Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa Caraş-Severin:

”Boicotarea produselor Electrolux, un mod de a spune NU celor care practică relații de muncă cu un pronunțat caracter feudal.

Una dintre cele mai influente femei ale secolului XX, Eleanor Roosevelt, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, spunea, într-unul din discursurile sale, că:

”Nimeni nu te poate face să te simţi inferior fără permisiunea ta!”

Este o cugetare care își poate extinde valabilitatea la nivel de individ, grupuri de indivizi sau chiar la organizații statale.

Ca stat, România a pierdut lupta pentru câștigarea respectului țărilor europene, concentrându-se în mod excesiv pe priorități subiective și lipsite de valoare democratică.
O clasă politică, în care interesele personale și cele de grup au subordonat permanent interesele românilor, a adoptat legi și reguli care au permis ca relațiile de muncă să capete un pronunțat caracter feudal, muncitorii români fiind ținuți la limita subzistenței din punct de vedere al salariilor, iar din punct de vedere al ritmului de lucru… se pare că niciodată nu-i vor putea mulțumi pe reprezentanții noului val al colonialismului. Termenul de ,,sclav modern”, tot mai des atribuit muncitorului român, este o consecință a stării de totală dependență politică, socială și economică în care este ținută România și muncitorii români. Acestia au fost pur și simplu predați, fără nici o condiție, companiilor multinaționale care și-au facut propriile legi, pentru a înăbuși orice tentativă de revoltă a ,,slavilor” români. Tot ei, printr-un lobby foarte eficient, impun și valoarea salariului minim, la un nivel care este justificat doar de lacomia pe care o manifestă. În demersul firesc, și perfect motivat, de recâștigăre a libertății și respectului, muncitorii nu se mai pot baza pe instituțiile statului!
Acestea îi culpabilizează cu legi care în loc să-i apare pe cei slabi împotriva celor puternici dau și mai multă putere celor din urmă.

Dependența economică care este efect al unor măsuri diletante, luate de toti cei care au condus țara în ultimii 30 ani, a devenit acum un instrument de șantaj în mâna rechinilor din companiile multinaționale. La orice încercare a muncitorilor români de a ieși din jugul rușinos și chinuitor care le-a fost pus, aceste companii amenință cu plecarea lăsând în urmă o tară pustiită de tot ce avea mai valoros, de la resurse economice până la resurse umane.

La Electrolux Satu Mare, după muĺți ani de umilințe, amenințări și privațiuni, un grup de muncitori, sindicaliști la Cartel ALFA, au decis să rupă jugul… cu orice preț.

Greu, extrem de greu dar nu imposibil! Greu… mai ales pentru că trebuie să înfrunte pe lângă ostilitatea străinilor, conducători de companii multinaționale din industrie și mass media, și ostilitatea instituților statului sau unor cetateni români care au privilegiul de a nu sluji pe salariul minim ci pe unul mult mai bun. Ce nu înțeleg cei din urmă este un lucru de minimă decență, și anume: Când câștigi mii de euro lunar, într-o tară în care peste 85% din oameni muncesc pe un salariu de maxim 360 euro, ar trebui să ai minima decență de a nu-i judeca pe cei care se plâng că salariile primite sunt insuficiente.

La Satu Mare mulți oameni îi înțeleg pe greviști, simpatizează cu aceștia, dar sunt și din cei care-și declară îngrijorarea că, daca-i supărăm, cei de la Electrolux își vor pune lucrurile în traistă și vor pleca lăsându-ne fără locuri de muncă.

Ei acuză liderii de sindicat pentru, chipurile, agresivitatea manifestată pe parcursul protestelor, uitând de cei 700-800 de copii, din familiile greviștilor, aflați în suferință acum, când părinții sunt ținuți la poarta întreprinderii de către un manager care nu a dovedit nici o clipă că ar fi interesat de problemele muncitorilor, cât și atunci când munceau într-un ritm infernal pentru un salariu de mizerie.

Dacă s-ar gândi la soarta acestor copii, susținătorii celor care și-au propus să facă din Romania un spațiu în care sclavia este privită ca un favor pe care ei, arienii, îl fac poporului român, ar putea înțelege că există cauze pentru care merită să riști.

Ce nu vor să înțelegă multe din companiile multinaționale prezente în România, este că muncitorii români s-au săturat de ifosele și intrigile lor. Că amenințările nu mai au efect, că pentru a detensiona această stare generala de justificată nemulțumire este nevoie să trateze muncitorii cu respect și să le plătească munca la un preț care să permită o viată decentă. Dacă pentru a se înțelege aceaste nevoi, care din punctul de vedere al Cartelului ALFA nu sunt negociabile, trebuie să plece 3, 5 sau 10 companii multinaționale…. atunci să plece! Să-i ia cu ei și pe cei care le-au semnat actul de vasalitate!

Important este ca cei care vor veni să înțeleagă că, în ciuda angajamentelor pe care le fac trădătorii acestui neam, poporul român și-a recăpătat demnitatea și refuză să mai fie tratat precum sclavii.

În România vor fi bine veniți doar cei care folosesc în mod corect avantajele și oportunitățile acestui spațiu economic, respectând România, pe români și munca acestora. Tratamentul de tip colonial aplicat romanilor trebuie să dispară. Acestia nu sunt leneși… și nici sălbatici sau proști.
Nu poti să-i acuzi de faptul că nu vor să muncească, atunci când își petrec în firma ta mai mult timp decât acasă.

Daca se vor întelege aceste lucruri, va fi bine pentru toți. Abia atunci va putea fi apreciată prezența acestor companii pe piața forței de muncă din România, iar ele se vor bucura de respectul nostru. Dacă NU vor înțelege… vor avea parte de conflicte permanente și boicot, organizat sau nu, așa acum se face acum împotriva Electrolux.

De altfel, conflictul de la Electrolux Satu Mare reprezintă oportunitatea ca noi toți, sindicaliști și nesindicaliști, să învăţăm că trebuie să fim cei mai buni prieteni ai noştri, pentru că, din păcate, încă picăm prea uşor în capcana de a fi cei mai mari duşmani.

Putem începe acest lucru refuzând împreună să fabricăm, și să cumpăram, produse Electrolux, pentru că ne costă sănătatea și dreptul la viață decentă ale unora dintre noi.
Români:
– Nu încurajați atitudinea de neocolonialiști a suedezilor de la Electrolux!
– Nu încurajați întoarcerea la relații de muncă de tip feudal!
– Nu încurajați SCLAVAGISMUL!”

Articolul precedentPrefectul propune ca ziua eliberării Sătmarului să devină ziua oficială a județului și municipiului Satu Mare
Articolul următorO femeie a fost rănită, în urma unui accident rutier