Trei deținuți au murit și alți doi se află în stare gravă, în urma unui incendiu izbucnit aseară într-o celulă din incinta Penitenciarului Satu Mare. Incendiul a izbucnit în jurul orei 20:22. 

În această dimineață, ISU Satu Mare a transmis un comunicat de presă cu privire la intervenția, de aseară, de la Penitenciar:
  • ”În data de 18.03.2020, la ora 20:22, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la Penitenciarul Satu Mare. Din informaţiile primite prin apel la 112, incendiul a izbucnit într-o cameră de deţinere şi zece persoane lipsite de libertate au fost evacuate de către angajaţii Penitenciarului.
  • La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare cu trei autospeciale de stingere şi două ambulanţe SMURD, dintre care una cu modul de terapie intensivă şi una cu echipaj de prim ajutor, iar în sprijin, a fost solicitată şi o ambulanţă SMURD cu modul de terapie intensivă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş. De asemenea, la locul evenimentului, au intervenit şi 4 ambulanţe aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
  • Incendiul a fost localizat şi lichidat rapid, însă, din nefericire, în urma evenimentului, trei persoane au decedat şi alte două au fost găsite în stare foarte gravă. Acestora li s-au aplicat manevre de resuscitare şi, ulterior, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe. Alte cinci persoane au fost evaluate din punct de vedere medical la faţa locului, însă nu s-a impus transportarea acestora la  spital.
  • La finalizarea intervenției, pompierii au stabilit ca și cauză probabilă de producere a incendiului: acţiunea intenţionată cu scopul de a genera un incendiu, însă circumstanţele producerii acestuia vor fi stabilite de către organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor”.

#Incendiu la Penitenciarul Satu Mare!

#Incendiu la Penitenciarul Satu Mare!

Publicată de Realitatea De Satu Mare pe Miercuri, 18 martie 2020

Conform Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare, ”pe fondul măsurilor anuntate sau deja adoptate de toate unitatile Politiei Penitenciare, masuri care includ inchiderea usilor camerelor de detinere inclusiv la regimurile semi-deschis si deschis (pentru limitarea riscului de infectare cu Coronavirus), un grup de detinuti dintr-o camera de detinere a Penitenciarului Satu Mare a provocat un eveniment absolut inutil care s-a soldat cu moartea a trei dintre ei. 

Din informatiile pe care le avem, detinutii, o parte dintre acestia fiind cunoscuti cu probleme in plan disciplinar, au blocat usa camerei de detinere si au incendiat articole de cazarmament. Experientele anterioare au aratat cat de repede se intinde un incendiu intr-o camera de detinere si cat de greu este de evitat pierderea de vieti. Pe langa cei trei detinuti decedati, alti doi sunt in stare grava.

Interventia a fost deosebit de dificila intrucat detinutii au obturat intrarea cu toate paturile metalice si cu toate saltelele din camera, retragandu-se probabil in grupul sanitar, cu convingerea ca nu vor fi afectati de flacari si fum. Daca flacarile se pare ca nu i-au ajuns, totusi cantitatea de fum degajata a fost imensa si letala pentru incendiatori. Cu toate ca saltelele erau din categoria celor ignifuce, chiar si acestea ard daca se incearca cu perseverenta incendierea. Nu atat de repede si nici generand o temperatura atat de ridicata ca cele normale, dar totusi ard!

La acest moment, nu sunt semnalate alte evenimente in sistem, iar la Satu Mare nu avem victime in randul personalului. Incidentul a fost provocat fara o ratiune anume in afara deranjului provocat de inchiderea usilor si de restrictiile pe linie de vizite si pachete,  cu toate ca unitatile fac eforturi zilnic sa informeze detinutii cu privire la situatia generala nationala si internationala, care impune adoptarea unor astfel de masuri. Apreciem nesolidarizarea celorlalti detinuti din unitate cu actiunile necugetate soldate cu pierdere de vieti!

De mentionat ca Penitenciarul Satu Mare inca nu inchisese usile pe timp de zi (asa cum alte unitati au facut-o deja) facand doar anuntul ca urmeaza luarea masurii. La ora incidentului, usile erau inchise conform regulamentului intrucat fusese luat apelul de seara. In camera se aflau 10 detinuti, 5 dintre acestia scapand cu viata. Ramane de vazut daca medicii vor putea salva viata celor doi raniti. Poate acest eveniment sa traga un semnal de alarma descurajand alte potentiale incidente pe care personalul face tot posibilul sa le previna”.

Articolul precedentCriza coronavirus în Europa și lipsa reacției românești
Articolul următorPeste 300 de persoane din zonele cu coronavirus au intrat prin Vama Petea în ultimele 12 ore