Luni, 12 iunie, liderii de sindicat au anunțat că greva generală din învățământ se suspendă. Mulți profesori spun însă că ei nu sunt de acord cu această decizie și cer să fie făcute publice cifrele care au fost luate în considerare pentru această decizie luată de liderii naționali. 

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public și a acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată” au transmis liderii sindicatelor din învățământ, Simion Hăncescu și Marius Ovidiu Nistor.  

Potrivit actului normativ publicat de Guvern, profesorii vor avea în medie 1.300 de lei brut în plus la salariu, iar 400 de lei brut vor primi cei din categoria personalului nedidactic. Mai mult, se vor acorda inclusiv prime până în anul 2027. Pe de altă parte, majorarea de 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 nu este menționată în ordonanța de urgență, așa cum au cerut profesorii. Procentul este stipulat doar în nota de fundamentare. 

„Concluzia este un foarte clara. Am primit oferta Guvernului, ne-am consultat colegii, colegii ne-au transmis foarte clar, vor sa vada proiectul actului normativ”, este răspunsul ferm al sindicaliștilor din educație după ce au discutat, din nou, la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, dar și miniștri Educației și Muncii.

Totul după ce seara trecută Executivul a venit cu o nouă ofertă ce prevede o majorare salarială cu 25% în acest an, iar de la 1 ianuarie vor beneficia de 50% din noua grila a salarizării.

Potrivit actului normativ pus deja în transparență de Guvern, majorarea de 25% aduce 1.300 de lei brut în plus la salariu pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Mai mult, dascălii vor beneficia anual de prime de 1.500 de lei, iar ceilalți angajați primesc 500 de lei.

Sindicaliștii susțin în continuare că nu sunt de acord cu o creștere etapizată în noua lege a salarizării, iar cei din țară cer ca mărirea să se aplice integral de anul viitor. Pe de altă parte, majorarea de 50% de la 1 ianuarie a fot menționată doar în nota de fundamentare a actului normativ.

Cele trei săptămâni au deja și primele consecințe. Probele de competență pentru bacalaureat au fost suspendate și vor fi echivalate cu mediile din timpul liceului.

Probele scrise la evaluarea națională încep pe 19 iunie, iar cele la bacalaureat pe data de 26 iunie. 

Articolul precedentPremierul Nicolae Ciucă anunță încheierea grevei profesorilor: ”Ne ținem de cuvânt prin adoptarea OUG așa cum au fost ele convenite cu sindicatele”
Articolul următorMaramureşean condamnat la închisoare pentru tulburarea ordinii și liniștii publice: A fost depus la Penitenciarul Satu Mare