România a ieșit din stare de urgență și a intrat în stare de alertă când numărul de noi cazuri de coronavirus era în scădere, în timp ce numărul pacienților vindecați creștea.

A doua etapă a relaxării a fost adoptată tot pe fondul unui număr redus de cazuri. Situația s-a schimbat însă în ultimele zile, arată un grafic publicat de Grupul de Comunicare Strategică. În aceste condiții, autoritățile fac un apel la români să respecte măsurile de siguranță. Este„singura garanție că măsurile de relaxare luate până în prezent pot fi menținute”, potrivit GCS.

„Adoptarea stării de alertă începând cu 15 mai a.c. a survenit pe fondul unei evoluții reduse a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, raportat la numărul persoanelor vindecate. În acest context, autoritățile au adoptat o serie de măsuri de relaxare pentru reluarea unor activități sociale și economice.

De asemenea, în intervalul de până la 1 iunie a putut fi constatată o rată semnificativ mai mare a persoanelor vindecate în comparație cu cea a persoanelor infectate, fapt care a permis continuarea și extinderea graduală a măsurilor de relaxare. În următoarea săptămână, moment în care a fost analizată intrarea într-o nouă etapă care să permită reluarea unor noi activități sociale și economice, s-a menținut o rată superioară a numărului persoanelor vindecate în raport cu cele infectate”, arată un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică.

Totuși, în ultimele zile, numărul de noi cazuri a crescut, în timp ce numărul persoanelor vindecate este în scădere.

În aceste condiții, autoritățile fac un apel la români să facă „un efort sporit de conformare la conduita sanitară responsabilă”.

„Respectarea normelor sanitare din partea cât mai multor cetățeni este singura garanție că măsurile de relaxare luate până în prezent pot fi menținute și că se poate continua în siguranță cu adoptarea de noi măsuri de relaxare în privința activităților sociale și economice”, arată GCS.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Nicolae Bănicioiu, ministrul din vremea Colectiv, ipocrizie pe COVID-19
Articolul următorCHA CHA LITIX! Circ la marginea Bucureștiului, cu Nicușor și Aurelian