Mihnea Nastai, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” s-a calificat la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene.
Azi, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate performanțele elevului Mihnea. Alături de el au fost prezenți coordonator prof. dr. Laura Groza, și directorul Colegiului, prof. Liviu Rotaru.
Mihnea Nastai va face parte din una dintre echipele care va reprezentat România la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene ce va avea loc în perioada 5 -9 mai în Portugalia.
Pentru a obține aceste rezultate, Mihnea Nastai și-a însușit și cunoștințele teoretice din programa de biologie pentru clasele IX-XII, precum și din literatura de specialitate din bibliografia pentru această competiție europeană. Se pregătește intens, alocând studiului, zilnic, câte 2-3 ore, iar în preajma olimpiadelor chiar și 7 ore de studiu în fiecare zi.
Nastai Mihnea, elev în clasa a X-a D la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, profil științele naturii bilingv engleză și urmează cursurile Centrului Județean de Excelență – grupa biologie, începând din anul școlar 2017-2018, coordonator prof. dr. Laura Groza.
Seria performanțelor naționale la biologie a început în clasa a VII-a, când Mihnea a obținut mențiune la etapa națională a Olimpiadei de biologie, sub coordonarea prof. Aurica Matei de la Școala Lucian Blaga, unde elevul a absolvit gimnaziul.
În anul școlar 2017-2018, în clasa a IX-a, elevul eminescian – coordonat de prof. dr. Laura Groza – a obținut premiul III la faza națională a Olimpiadei de biologie, desfășurată în 1-6 aprilie 2018 la Piatra Neamț și s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (The European Union Science Olympiad) – EUSO 2019.
Din aprilie 2018 au început pregătirile pentru această olimpiadă internațională care necesită realizarea practică a experimentelor de laborator din biologia de clasele IX-XII și interpretarea rezultatelor acestora. Pentru o pregătire temeinică a acestora, Mihnea și-a însușit și cunoștințele teoretice din programa de biologie pentru clasele IX-XII, precum și din literatura de specialitate din bibliografia pentru această competiție europeană. Pregătirea s-a realizat la Colegiul Național Mihai Eminescu și la Centrul Județean de Excelență și a implicat un mare volum de studiu individual. Activitățile de pregătire pentru competițiile naționale și internaționale se desfășoară sub coordonarea prof. dr. Laura Groza.
Selecția pentru lotul României care va participa în perioada 4-11 mai 2019 la EUSO în Almada, Portugalia, a avut loc în 14 martie 2019 la Facultatea de Biologie din București și a constat în realizarea unei probe practice de biologie-genetică și rezolvarea unui test grilă pe baza rezultatelor obținute. În urma acestei selecții, la care a obținut punctajul maxim de 100 de puncte, Mihnea va face parte din una din cele două echipe ce vor reprezenta România la EUSO, alături de alți doi elevi olimpici naționali la chimie, respectiv la fizică.
Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO) este o competiție de științe integrate care oferă tinerilor elevi din Uniunea Europeană posibilitatea să-și dovedească capacitățile științifice, abilitățile de studiu și cercetare, și să se pregătească pentru o carieră ca oameni de știință. Olimpiada este o provocare pentru acești elevi foarte buni, în care integrarea științei și lucrul în echipă se întâlnesc. Sarcinile EUSO sunt provocatoare din punct de vedere intelectual și necesită lucrul în echipă. Sunt integrate științele: biologie, chimie și fizică. Elevul Mihnea Nastai va concura în această competiție pentru disciplina biologie.
Pregătirea pentru competiția europeană se va desfășura în continuare la Satu Mare, în paralel cu pregătirea pentru faza națională a Olimpiadei de biologie ce va avea loc în perioada 21-26 aprilie 2019 la Oradea, deoarece, așa cum ne-am așteptat, în urma fazei județene a acestei olimpiade, desfășurate la Satu Mare în 17 martie 2019, Mihnea s-a situat pe primul loc la clasa a X-a.
”Suntem încrezători în capacitatea de muncă și buna pregătire a lui Mihnea, alături de profesoara sa coordonatoare dr. Laura Groza, și îi dorim mult succes la competiția din Portugalia, un loc pe podium și o nouă calificare la viitoarele competiții internaționale de biologie”, a spus directorul CN Mihai Eminescu, Liviu Rotaru.
Elevul Mihnea Nastai este fiul antrenorului secund de la echipa de fotbal FCSB, Dacian Nastai.

Articolul precedentCâțiva liceeni din Satu Mare au boicotat simularea examenului de Bacalaureat
Articolul următorBiroul Rutier Satu Mare şi-a mutat sediul