Consiliul Județean Satu Mare s-a întrunit într-o nouă ședință ordinară. Cel mai important proiect adoptat în cadrul plenului, a fost cel privind aprobarea bugetului general consolidat al Judeţului Satu Mare pe anul 2019, un buget care are în vedere continuarea investițiilor în curs de realizare, dar și începerea unor proiecte noi.

Din venitul total de 429,5 milioane de lei, aprobat de executiv, 210,4 milioane de lei sunt alocate capitolului de funcționare, iar 219,1 milioane de lei reprezintă venituri pentru dezvoltare.

În anul 2019, cei mai mulți bani sunt destinați cheltuielilor privind drumurile județene. Astfel, 16,9 milioane de lei sunt alocați întreținerii acestor drumuri, iar cu 186,3 milioane de lei se va continua modernizarea drumurilor județene.

Și sistemul sanitar va beneficia în acest an de sume importante pentru funcționare și dezvoltare – 27,3 milioane de lei. Din acești bani, consilierii județeni au aprobat acordarea sumei de 16 milioane de lei pentru spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Satu Mare, respectiv 12 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, 2,2 milioane de lei pentru Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș și 1,8 milioane de lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie. Restul banilor vor fi investiți în proiecte de modernizare cum ar fi proiectul privind extinderea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare (1,4 milioane de lei) sau cel privind modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Satu Mare (7,6 milioane de lei).

Și pentru că în anul 2019 finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul județelor, se asigură din bugetele locale ale județelor, consilierii au aprobat alocarea sumei de 72,2 milioane de lei pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

Aleșii județeni au decis, de asemenea, ca 36 de milioane de lei să fie alocate capitolului “Cultură, recreere și religie”, iar 1,5 milioane de lei vor fi investiți pentru cofinanțarea proiectului care are în vedere realizarea unei platforme de gunoi în cadrul Depozitului ecologic de la Doba.

„Le mulțumesc șefilor instituțiilor subordonate care au participat la cele trei runde de întâlniri pe care le-am organizat, astfel încât în urma discuțiilor să reușim să asigurăm atât sumele necesare cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului, cât și sumele destinate dezvoltării investițiilor prioritare pentru fiecare instituție în parte. Nu a fost ușor să găsim resurse, astfel încât să nu blocăm câteva sisteme. Mă refer în special la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție care, pentru a susține întreg sistemul de asistență socială, a primit de la bugetul de stat doar suma de 21 de milioane de lei, în condițiile în care numai fondul de salarii înseamnă 55 de milioane de lei”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, după votul acordat de consilieri proiectului privind aprobarea bugetului general consolidat al Judeţului Satu Mare pe anul 2019.

Articolul precedentPolițiștii sătmăreni au oferit haine copiilor nevoiași
Articolul următorFestivalul vinului, la Satu Mare: concerte și vin bun