Biblioteca Județeană Satu Mare a deschis agenda culturală a anului 2020 cu o serie de evenimente și activități dedicate împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale.
Cu acest prilej, a fost realizat și difuzat pliantul omagial „Eminescu în Constelația Lirei”, din care spicuim: „Eminescu este simbolul nostru naţional, fiindcă aşa a stabilit, în timp, poporul român, nu vreo instanţă, care ar putea să revoce acum acest lucru. Nu este în puterea vreunei instituţii să stabilească alt asemenea simbol! De aceea, Eminescu se identifică plenar cu spiritul românesc, cu lumea românească, cu România.” (Ioan Aurel Pop – „Cultura națională și specificul național” în: „Magazin istoric”, septembrie 2013).
Despre viața și personalitatea lui Eminescu, despre spiritul său erudit, despre imensa sa activitate literară, de cercetare și jurnalistică s-a scris o infinitate de pagini și de cuvinte… În cuvântul introductiv al volumului antologic „Amintiri despre Eminescu”, apărut în 2000 la Editura Viitorul Românesc din București, este menționat: „Cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată poate, pământul românesc este (….) posesorul celei mai bogate bibliografii din istoria noastră literară. S-au publicat mii de volume în țară și în străinătate (…) – numai simpla lor enumerare ar umple câteva tomuri – sute de mii de pagini au fost dedicate poetului, ceea ce înseamnă că recunoașterea geniului lui Mihai Eminescu a trecut de granițele naționale, ajungând în universalitate”.
Iată ce spunea în 1889 Alexandru Vlahuță despre poet: „Oameni ca Eminescu răsar la depărtări de veacuri în existența unui popor!”
Toate secțiile și filialele instituției au organizat expoziții sau vitrine tematice și omagiale. Documentele și publicațiile expuse sunt selectate și organizate pentru a oferi cititorilor o imagine de ansamblu asupra dimensiunii operei lui Eminescu și a geniului literar eminescian. Expoziția de la Sala de lectură este concepută ca un omagiu adus tuturor celor care s-au dedicat cercetării limbajului poetic eminescian și cuprinde exemplare selectate din colecțiile de bază ale Bibliotecii Județene Satu Mare precum și din fondul de carte „Gheorghe Bulgăr”.
Ziua Culturii Naționale a reprezentat un bun prilej de sărbătoare și pentru cei mai mici cititori ai noștri, astfel că Secția de împrumut pentru copii a fost gazda unui scurt program literar-artistic oferit de preșcolarii de la Grădinița „Gulliver”. Îndrumați de educatoarele de la grupă, copiii au realizat planșe prin care ilustrează poeziile lor preferate precum „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni…”, „O, mamă…”, „Lacul” sau „Revedere”.
La Filiala nr. 2 „Lucian Blaga” s-a derulat un atelier de lectură și creație, parte a programului național „Dăruim comori”, „un proiect pentru oamenii care vor să ducă cartea și dincolo de casa lor.” (Bianca Mereuță, inițiatoarea proiectului).

Articolul precedentTânără lovită pe o trecere de pietoni din municipiul Satu Mare
Articolul următorExpoziție de pictură și grafică la Castelul din Carei