Peste 119.000 din numărul total de candidați sunt din promoţia curentă, iar peste 15.000 sunt din seriile anterioare.

Peste 134.000 de candidați sunt așteptați luni, 1 iulie, să susțină proba scrisă la Limba şi literatura română la examenul de Bacalaureat 2024. Marți, 2 iulie, aceștia vor susține proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie.

Ulterior, joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, unde candidații au optat, în funcție de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie.

Vineri, 5 iulie, absolvenții de liceu de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

Conform datelor transmise de comisiile judeţene/ comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să susţină Bacalaureatul în această sesiune. Dintre aceștia, peste 119.000 sunt din promoţia curentă, iar peste 15.000 sunt din seriile anterioare.

Unii dintre candidați vor susține toate probele, în timp ce alții vor susține doar probele nepromovate în sesiuni anterioare.

Reguli pentru desfășurarea probelor scrise la Bacalaureat

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrări scrise sau rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen, potrivit Agerpres.

Însă, timpul de rezolvare a subictelor poate fi prelungit cu cel mult două ore pentru candidații cărora le-a fost aprobată o solicitare în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Printre regulile pentru desfășurarea probelor scrise la Bacalaureat se numără aceea de a folosi doar cerneală sau pastă de culoare albastră la rezolvarea subiectelor, respectiv creion negru la executarea schemelor și a desenelor.

Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Nu este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

De asemenea, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Primele rezultate, afișate pe 8 iulie

Afişarea primelor rezultate în centrele de examen şi online este programată în data de 8 iulie, până la ora 12:00. Contestaţiile pot fi depuse/ transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi afișate la data de 12 iulie, în centrele de examen și online, prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

Articolul precedentIncendiu la o stație GPL din localitatea Corcova, Jud. Mehedinți
Articolul următorGoogle Translate a inclus limba tătară crimeeană în catalogul său