An record pentru grâu în județul Satu Mare

Suprafaţa agricolă totală a judeţului este de 318244.76 ha. Producţiile de grâu obţinute în anul 2018 sunt mai mari decât în anul precedent, de menţionat este faptul că şi calitatea grâului este una bună spre foarte bună, potrivit celor declarate de directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Satu Mare, Ioan Cioltean, azi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.
Producţia medie pe ha este de 5090 kg. Campania de însămânţare a toamnei 2018 are o mică întârziere cauzată de de vremea nefavorabilă astfel că din totalul însămânţării 63011 ha s-au realizat doar 340 de ha la plantele de nutreţ.
”Agricultura ecologică se dezvoltă şi la noi, în cursul anului 2018 s-au înscris 809 operatori din care 797 sunt producători agricoli”, a mai spus acesta. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia.
Pentru a reduce fenomenul de import şi pentru asigurarea consumului din producția internă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a derulat mai multe programe pentru susținerea produselor deficitare cum ar fi tomatele, porcii din rasele Bazna și Mangalița şi ovinele pentru comercializarea lânii.
De asemenea se realizează Codul apei şi solului, simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul ”o singură cerere, un singur ghișeu” şi crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilirea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate.

Articolul precedentTrei cazuri de infecţie cu virus West Nile în județul Satu Mare
Articolul următorDosar penal pentru un tânăr din Livada