Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor Satu-Mare au realizat, în această săptămâna 93 acțiuni de control în următoarele obiective și domenii de activitate: exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare , inspecții clinice.

În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

În urma controalelor efectuate au fost sancționate 2 persoane fizice cu sancțiuni contravenționale în valoare de 1.200 lei, din care 1 amendă contravențională în valoare de 1200 lei – 1 crescător particular, din localitatea Ardud, – pentru achiziționarea de suine fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevăzute de legislația în vigoare și 1 avertisment – 1 comerciant de pește din localitatea Satu – Mare – pentru existența unor neconcordanțe în documentele însoțitoare a unui transport de pește provenit din comerțul intracomunitar.

La această dată, mai evoluează 17 focare Pestă Porcină Africană, în localitățile Turț, Gherța Mare, Pișcolt, Pir, Odoreu, Micula și Silvaș.

În acest an, în județul Satu – Mare, au fost stinse un număr de 71 focare, dintr-un total de 88 focare de Pestă Porcină Africană.

În anul 2021, din cei 3 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare – 2 negativi și 1 pozitiv, iar  din cei 492 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  71 mistreți au fost pozitivi, iar 421  mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

Conform Regulamentului U.E. 1794 /2021, în această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în alte, șase noi state ale Comunității Europene . 

Sursa: Realitatea de Satu Mare

Articolul precedentBilanț coronavirus 10 decembrie: 931 cazuri noi și 97 de decese dintre care 25 anterioare
Articolul următorAlte două autobuze hibride au ajuns la Satu Mare (FOTO)