Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

În județul Satu Mare, Spitalul municipal Carei a fost desemnat atât spital suport pacienți Covid-19 Pozitiv, cât și Maternitate Covid-19 Pozitiv, iar Centrul de Dializă Satu Mare și Spitalul Clinic Județean de Urgență Satu Mare (cazuri grave și foarte grave) sunt Unitățile de dializă pacienți Covid-19 Pozitiv.

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare  fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități  municipale/orășenești și spitale din alte județe  preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

  • “Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

”La începutul acestei săptămâni, în baza unui referat de specialitate realizat de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, prefectul Radu Bud a propus ministrului Sănătății ca spitalul suport pentru pacienții COVID-19 să fie Spitalul Municipal Carei. S-au purtat discuții cu reprezentanții administrației locale, cu reprezentanții conducerii spitalului și urmează ca în următoarele zece zile acest spital să fie pregătit din toate punctele de vedere.

Acest lucru presupune dotarea cu aparatură necesară pentru o secție ATI corespunzătoare, dotarea cu rezervor de oxigen pentru a putea asigura pentru întreg spitalul sursa de oxigen, dotarea cu resurse umane necesare, respectiv specialiști în acele specialități care nu existau acolo. Astfel, va fi transferat/detașat personal medical de la celelalte spitale din județ, se va pune un accent deosebit pe dotarea cu echipament de protecție în așa manieră încât nici un cadru medical care își va desfășura activitatea în cadrul spitalului să nu aibă cel mai mic risc de contaminare. Într-un cuvânt, Spitalul Municipal Carei va fi un mare laborator. Acesta va putea prelua toți pacienții care sunt purtători de virus și vor fi confirmați pozitiv în urma testării, dar care, de asemenea, suferă și de alte boli, astfel încât să poată fi tratați în acest centru medical.

Articolul precedentMedic din Carei: ”Sunt conștient că voi fi infectat cu SARS-Cov2, sunt conștient că voi cu toții contați pe mine”
Articolul următorCovid-19 | Sătmăreancă de 61 ani, decedată în Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea