Spital nou la Satu Mare. Investiție de 11,3 milioane de euro

Până în anul 2022, Satu Mare va avea un nou spital. Consiliul Județean Satu Mare a obținut o finanțare de 11,3 milioane de euro pentru construirea unei noi clădiri, cu șase etaje chiar în vecinătatea actualului Spital, de pe strada Prahovei. La începutul lunii august 2017, Consiliul Județean a depus în acest sens un proiect și a obținut finanțarea, urmând ca peste șase luni să scoată la licitație lucrările de proiectare și execuție.
Este vorba despre un proiect de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, în valoare de 11,3 milioane de euro, prin care Consiliul Județean Satu Mare dorește să construiască un o clădire nouă cu șase etaje în curtea actualului Spital Județean de Urgență, spre partea de parcare. Aici urmează să se mute majoritatea secțiilor din Spitalul Vechi.
”Un bloc operator nou, modern, va permite crearea unor circuite corespunzătoare standardelor, permite alocarea tuturor spațiilor necesare asigurării siguranței intervențiilor chirurgicale cu accent pe siguranța pacientului și a personalului medical în timpul intervenției chirurgicale și în imediata apropriere a acestuia până la transportarea în salon. Creșterea capacității cu două săli de operație creează posibilitatea rezervării unor săli de operație exclusiv urgențelor”, susținea, la acea vreme, conducerea SJU.
Heliportul urmează să fie poziționat pe acoperișul viitorului imobil, astfel încât obiectivul să poată fi acreditat. Helipotul prezent nu e conform, motiv pentru care pe timp de noapte toate transporturile se realizează de la Aeroport.
Consiliul Județean este lider de proiect, și care ca parteneri principalele instituții de îngrijire a sănătății publice din județul vecin din Ungaria: Spitale şi Spital Universitar din Judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, respectiv Spitalul din Felső-Szabolcs.
Bugetul total aferent proiectului ROcHUs este 13.300.000 Euro, inclusiv TVA, fără cheltuieli neeligibile definite. Valoarea bugetului partenerilor români este de 11.000.929 euro, iar cei doi parteneri maghiari au în total buget de 2.000.071 euro.

Articolul precedentCod galben de furtună în județul Satu Mare
Articolul următorCopaci doborâți de furtună și străzi inundate în municipiul Satu Mare