Zeci de unități de învățământ din județul Satu Mare încep anul școlar fără autorizații sanitare și de securitate la incendiu

În şcolile şi grădiniţele sătmărene miroase a var şi a vopsea nouă. Este semn că s-a terminat vacanţa şi că, de luni, holurile şi clasele se vor umple de copii şi vacarmul specific primei zile de şcoală. În unele unităţi de învăţământ, pregătirile s-au încheiat, în altele încă mai este de lucru şi se trage tare pentru ca totul să fie gata până pe 10 septembrie, când începe noul an şcolar. Cu toate acestea, sunt încă multe unităţi neavizate.
La nivelul județului Satu Mare dispun de autorizație sanitară de funcționare 360 de unități de învățământ, dintre care 112 în mediul urban și 248 din mediul rural.
La nivelul județului Satu Mare, nu dispun de autorizație sanitară de funcționare 27 de unități de învățământ din mediul rural și o unitate din mediul urban (unități cu suspendare temporară a activității).
Conducerea DSP Satu Mare a declarat pentru realitateadesatumare.net că principalele motive care au stat la baza întocmirii deciziei de suspendare temporară a activității sunt: clădiri vechi degradate, neigienizate, neconsolidate; lipsa apei potabile curente în clădiri; grupuri sanitare necorespunzătoare; terenuri aferente neîmprejmuite, neamenajate pentru activități în aer liber.
”Cu ocazia acțiunilor de control în sănătate publică la nivelul unităților de învățământ din județul Satu Mare, în situația identificării de neconformități de la normele de igienă și sănătate publică, se vor lua măsuri conform legislației sanitare în vigoare, respectiv se vor acorda termene de remediere a deficiențelor, se va aplica amenda contravențională și după caz suspendarea temporară a activității, în funcție de gravitatea neconformităților constatate”, a declarat pentru realitateadesatumare.net directorul executiv al DSP Satu Mare, Macrina Mihai.
De asemenea, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare a a declarat pentru realitateadesatumare.net că, în ceea ce privește situația autorizării din punct de vedere al securității la incendiu a unităților de învățământ din județul Satu Mare, la nivelul județului Satu Mare, dintr-un total de 132 unități de învățământ, 51 dețin autorizație de securitate la incendiu, 73 nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, 8 unități de învățământ nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Cele mai întâlnite situații pentru care nu s-au eliberat autorizații de securitate la incendiu sunt: documentaţiile depuse nu sunt conforme cu prevederile legale în vigoare, respectiv neconcordanțe între piesele desenate și realitatea din teren cu privire la arhitectură, și la instalațiile cu rol de securitate la incendiu.
”Potrivit Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, se sancționează cu amendă de la 5001 la 10000 lei: neîndeplinirea obligației de obținere și solicitare a avizelor şi/sau a autorizaţiilor de securitate la incendiu, de către investitori sau beneficiari și cu amendă de la 20000 la 50000 lei: începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, precum şi punerea lor în funcţiune, fără obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, în prealabil”, potrivit ISU Satu Mare.

Articolul precedentAglomeraţie în vama Petea. Șoferii de TIR așteaptă peste 60 de minute să iasă din țară
Articolul următorBaschetbalistele de la CSM Satu Mare au început pregătirea pentru noul sezon