Biblioteca Județeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și cu susținerea unor sponsori inimoși, organizează cea de a XX-a ediție a evenimentului Anul editorial sătmărean.
Manifestarea culturală se va derula miercuri, 27 martie, cu începere de la ora 1400, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în cursul anului 2018, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite lucrări sub aspect literar și științific, dar și pentru contribuția originală la dezvoltarea culturii, educației și societății.
Producția editorială sătmăreană a anului 2018 însumează 235 de documente, repartizate astfel: 158 de cărți tipărite, 61 de publicații periodice și 16 documente audio-vizuale. Un bilanț bogat din punct de vedere cantitativ, însă adevărata bogăție este măsurată prin valoarea culturală, educațională, informativă, istorică sau științifică a ceea ce Anul editorial sătmărean aduce, ediție de ediție, în fața comunității.
Comisia de jurizare – constituită din scriitori și oameni de cultură, directori de instituții de cultură, istorici, profesori și cercetători științifici – a decis acordarea unui număr de 26 de diplome ce vor reveni celor mai merituoși reprezentanți ai scrisului sătmărean. Pentru a acoperi vastele domenii de activitate și ale cunoașterii în care autorii sătmăreni au publicat pe parcursul anului trecut, diplomele sunt subscrise următoarelor 12 secțiuni: Istorie locală și personalități locale; Carte științifică; Pedagogie; Etnografie; Artă; Centenar; Editura anului; Reviste și, evident, Literatură, cu următoarele patru subsecțiuni: Critică literară; Traduceri; Poezie și Memorialistică.
Cu prilejul fiecărei ediții a acestui eveniment, Biblioteca Județeană Satu Mare editează Catalogul bibliografic Anul editorial sătmărean, publicație informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul. Catalogul bibliografic este și un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene și la integrarea ei în circuitul național de valori.
Anul editorial sătmărean, prin cele 19 ediții de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru județul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionați de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară.
„Fiecare ediție în parte a fost prilej de sărbătoare, prilej de a fi părtași la bucuria scriitorilor, creatorilor și editorilor sătmăreni, de a le transmite felicitări pentu efortul lor creator și de a rosti mesaje de susținere în proiectele viitoare. Noi, bibliotecari și directori, am cuantificat, prin cataloagele bibliografice și expozițiile de prezentare, roadele unor eforturi imense și astfel credem că am contribuit la valorizarea cuvântului scris. Însă cei care oferă cititorilor emoția și lumina cunoașterii, sunt scriitorii și editorii.”, este de părere Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.
La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, manageri și directori de instituții, parteneri și colaboratori, scriitori, editori, jurnaliști și bibliotecari, întreaga comunitate culturală sătmăreană.

Articolul precedentÎnot | Tudor Pop, triplu campion național regional
Articolul următorCea de-a XII-a ediție a concursului de talente Tip Top Prichindel, la Carei