Biblioteca Județeană, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare și cu susținerea unor sponsori inimoși, a organizat astăzi cea de a XX-a ediție a evenimentului ”Anul editorial sătmărean”.

La eveniment au participat manageri și directori de instituții, parteneri și colaboratori, scriitori, editori, jurnaliști și bibliotecari, mari personalități din pleiada culturală sătmăreană.

Deschiderea oficială a fost însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în cursul anului 2018, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite lucrări sub aspect literar și științific, dar și pentru contribuția originală la dezvoltarea culturii, educației și societății.

Producția editorială sătmăreană a anului 2018 însumează 235 de documente, repartizate astfel: 158 de cărți tipărite, 61 de publicații periodice și 16 documente audio-vizuale. Un bilanț bogat din punct de vedere cantitativ, însă adevărata bogăție este măsurată prin valoarea culturală, educațională, informativă, istorică sau științifică a ceea ce Anul editorial sătmărean aduce, ediție de ediție, în fața comunității.

Cu prilejul fiecărei ediții a acestui eveniment, Biblioteca Județeană Satu Mare editează Catalogul bibliografic ”Anul editorial sătmărean”, publicație informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul. Catalogul bibliografic este și un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene și la integrarea ei în circuitul național de valori.

Comisia de jurizare – constituită din scriitori și oameni de cultură, directori de instituții de cultură, istorici, profesori și cercetători științifici – a decis acordarea unui număr de 26 de diplome ce au revenit celor mai merituoși reprezentanți ai scrisului sătmărean. Pentru a acoperi vastele domenii de activitate și ale cunoașterii în care autorii sătmăreni au publicat pe percursul anului trecut, diplomele sunt subscrise următoarelor secțiuni: Istorie locală și personalități locale; Carte științifică; Pedagogie; Etnografie; Artă; Centenar; Editura anului; Reviste și, evident, Literatură, cu următoarele patru subsecțiuni: Critică literară; Traduceri; Poezie și Memorialistică.

Premiile Anului editorial sătmărean 2018, ediția a XX-a:

I. Secțiunea – Istorie locală, Personalități:

1. CSIRÁK CSABA – Áldozatok püspöke: Dr. Boromisza Tibor;

2. VARGA BÉLA TIBOR – Köt a rög…: Az Érkörtvélyesi református egyház története;

3. OVIDIU TIBERIU IOAN POP și VIOREL CÂMPEAN – Corneliu Mezea: un destin prea repede frânt;

II. Secțiunea – Carte științifică:

4. IONEL TORJA – Comunicarea verbală și nonverbală la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;

III. Secțiunea – Pedagogie:

5. SIMONA MACARIE – Studii despre educație: Abordare interdisciplinară;

IV. Secțiunea – Etnografie:

6. MIHAELA GRIGOREAN – Un periplu al Frumuseții în Țara Oașului: Împletitul miresei. = A Voyage of Beauty in Oas Country: The Braiding of the Bride;

V. Secțiunea – Artă:

7. REMUS ȚIPLEA – Dumnezeul meu = My Lord;

VI. Secțiunea – Literatură – Critică: 

8. GHEORGHE GLODEANU – Romanul: Aventura spirituală a unei forme literare proteice;

9. GEORGE VULTURESCU – Ștefan Augustin Doinaș: „Tiparele eterne” și poetica orizontalității;

10. TEODORA ELENA WEINBERGER – Între real și ideal la Eminescu și Shakespeare;

VII. Secțiunea – Literatură – Poezie:

11. RADU SERGIU RUBA – Nu înțeleg ce mi se-ntâmplă: Poeme;

12. IOAN SĂLĂJANU – Arcașul vesel: epigrame și rondeluri;

VIII. Secțiunea – Literatură – Memorialistică:

13. CAROL C. KOKA – Mărturii biobibliografice;

IX. Secțiunea – Literatură – Traducere:

14. FELICIAN POP pentru traducerea volumului – Anyám kertje. = În grădina mamei mele de Rodion Markovits;

X. Secțiunea – Centenar:

15. VIOREL CÂMPEAN; VIOREL CIUBOTĂ; DIANA KINCSES – Românii sătmăreni și Marea Unire: Dicționar de personalități;

16. Consiliul Național Român Satu Mare: Satu Mare și Marea Unire: Documente (1918-1919). Coordonatori VIOREL CIUBOTĂ și VIOREL CÂMPEAN;

17. MARIUS HORȘIA, NICOLETA CHERECHEȘ, SANDA RAȚIU – Marea Unire și eminescienii;

18. DANIELA BĂLU – Centenarul în ipostaze identitare: Catalog de expoziție;

XI. Secțiunea – Reviste:

19. Eroii neamului: Revistă de cultură şi educaţie patriotică;

XII. Secțiunea – Editura sătmăreană a anului:

20. Editura Muzeului Sătmărean.

Comisia de jurizare a fost constituită din următorii membri:

dr. Daniela Bălu, director adjunct la Muzeului Județean Satu Mare;

prof. drd. Cristina Gherman, din partea Casei Corpului Didactic „Dariu Pop” Satu Mare;

Loredana Știrbu, scriitor și consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare;

Bianca Ciceo, șefa Serviciului dezvoltare, evidență și prelucrare informatizată a colecțiilor, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, care a asigurat și secretariatul comisiei.

Danciu Zamfir, directorul executiv al Direcției pentru Cultură a Județului Satu Mare

Kereskenyi Alexandru, consilier județean, membru în Comisia pentru învățământ, activități socio-culturale, culte, sport și tineret din cadrul Consiliului Județean Satu Mare – președintele juriului;

Organizatorii și gazdele evenimentului îi felicită pe premianții ediției și își exprimă recunoștința și admirația pentru toți cei care, prin munca lor, au sporit tezaurul de valori spirituale al județului Satu Mare.

Articolul precedentJandarmii sătmăreni au reparat și igienizat 30 de cuști pentru câinii fără stăpân
Articolul următorJudo | Peste 700 de sportivi se vor lupta, la Satu Mare, pentru medaliile Campionatului Național de Judo U14 și U16